Imovinski kartoni bh. političara dostupni na CIN-ovoj internetskoj stranici

Centralna izborna komisija je po drugi put sa svoje internetske stranice uklonila imovinske kartone bh. političara. Kartoni ostaju na stranici Centra za istraživačko novinarstvo.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je početkom aprila ove godine ponovo uklonila imovinske kartone bh. političara sa svoje internetske stranice, nakon što ih je na to presudom obavezalo Apelaciono vijeće Suda BiH.

Ipak, stanovnici BiH mogu i dalje pronaći kartone na stranici Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Smatrajući da javnost ima pravo uvida u imovinu političara i članova njihovih porodica, novinari CIN-a su u kartonima izbrisali samo njihove potpise i adrese na kojima stanuju, dok su svi ostali podaci dostupni.

Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila objavu ovih informacija, CIK je još početkom augusta 2011. godine uklonio sve imovinske kartone sa svoje internetske stranice. Međutim, kartoni su ponovo postali dostupni javnosti u decembru prošle godine, nakon što je Sud BiH donio presudu kojom se tužba CIK-a uvažava, a Rješenje Agencije poništava.

Ipak, nakon žalbe Agencije, Apelaciono vijeće Suda BiH je 4. aprila donijelo odluku kojom je CIK-u naloženo da ponovo ukloni kartone.

Odmah nakon presude CIK je uputio inicijativu Parlamentarnoj skupštini BiH, tražeći da se definišu zakonske regulative koje se tiču objavljivanja imovinskih kartona političara.

U CIK-u kažu da će Interresorna grupa Parlamenta BiH o ovoj inicijativi raspravljati prilikom utvrđivanja Nacrta Izbornog zakona.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Dvostruki život policajca Čegara

Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Mandat nerada skupo koštao građane

Za plaće i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je skoro 16 miliona maraka državnog novca.

Šest neprijavljenih nekretnina Šarovića u Beogradu

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i državni poslanik, sa suprugom Stojankom ima šest vrijednih nekretnina u Beogradu u Srbiji koje nije prijavljivao u imovinskim kartonima. Dok on poriče da ih ima, njegova supruga govori suprotno.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN