Istraživanje korupcije: Mito dao svaki četvrti građanin BiH

Građani BiH izjavili da su u njihovoj zemlji političke stranke najkorumpiranije.

Prema podacima iz izvještaja, bh. građani smatraju da su najviše korumpirane političke stranke, a zatim i parlamenti, javni službenici, obrazovne institucije, te policija i pravosuđe, dok su najmanje korumpirani vojska, nevladine organizacije, te vjerske zajednice i mediji.

Rezultati istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku od 1.000 bh. građana pokazuju da njih 59 smatra da se nivo korupcije povećao u posljednje tri godine, 30 posto da je ostao isto, dok ih samo 16 posto misli da je korupcija u opadanju.

Više od dvije trećine građana (71 posto) je odgovorilo da vlast nije uspješna u borbi protiv korupcije.

Istraživanje korupcije u BiH dio je globalnog istraživanja TI kojim je obuhvaćena 91.500 ispitanika iz 86 zemalja.

Istraživanje na svjetskom nivou pokazuje da su siromašniji građani spremniji davati mito od bogatijih kako bi zadovoljili najosnovnije potrebe poput obrazovanja.

Također, mlađi ljudi više daju mito od starijih. Trećina svih ispitanika mlađih od 30 godina je priznalo da je davalo mito u posljednjih 12 mjeseci, dok je isto učinio tek svaki peti ispitanik iznad 51 godine.

Istraživanje je pokazalo da je stopa davanja mita policiji u protekle četiri godine gotovo udvostručena, te da je u porastu i davanje mita pravosudnim organima.

U izvještaju TI-a se navodi i da tek mali broj građana vjeruje svojih vladama. Osam od deset ispitanika kazalo je da su političke partije korumpirane i ekstremno korumpiranje, a čak polovina ih misli da njihova vlast nije efektivna u borbi protiv korupcije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN