Search
Close this search box.

Istraživanje o Bosnalijeku nagrađeno u Moldaviji

Istraživanje na kojem je radila novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) nagrađeno u Moldaviji.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Jasna Fetahović i novinari RISE Moldova Dumitru Lazur i Olga Ceaglei, te regionalna urednica Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) Miranda Patrucić dobili su treću nagradu UNDP-a Moldavija za istraživačko novinarstvo.

Priča o sumnjivim transakcijama farmaceutskih firmi iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Moldavije objavljena je u aprilu 2016. godine. Novinari su istraživali kako su sarajevska tvornica lijekova „Bosnalijek“ i farmaceutska kompanija „Dita Estfarm“ sarađivale u Moldaviji, gdje su prodavale lijekove vrijedne skoro pet miliona KM. Ugovore o saradnji potpisali su tadašnji direktor „Bosnalijeka“ Edin Arslanagić i direktor „Dita Estfarm“ lurri Chirtoaca. Arslanagić je Diti Estfarm davao popuste i bonuse na „Bosnalijekove“ proizvode. Osim toga, „Bosnalijek“ je plaćao i konsultantske usluge za poslove u Moldaviji i to direktoru „Dita Estfarma“. Poslovanje ove dvije firme u Moldaviji istraživala je i dokumentovala Finansijska policija Federacije BiH.
Nagrada Moldavija<

Prema ugovoru koji su potpisali dvojica direktora, dio novca od ukupne vrijednosti prodatih lijekova trebao je biti vraćen u moldavsku firmu, ali to se nije desilo. Umjesto toga, novac se pojavio na ličnim računima direktora „Dita Estfarm“ i njegove supruge.

U priči je objavljeno kako je direktorica „Bosnalijekovog“ predstavništva u Moldaviji Stela Grama bila u braku sa zamjenikom tamošnjeg ministra zdravstva Octavianom Gramom. CNI (Comisia Naţională de Integritate), institucija koja se bori protiv korupcije u Moldaviji, utvrdila je da je Octavian Grama bio u sukobu interesa učestvujući u izradi esencijalne liste lijekova na koju je stavljeno i osam „Bosnalijekovih“ proizvoda.

Nagrada je dodijeljena 13. decembra 2016. godine tokom obilježavanja sedmice borbe protiv korupcije. Na ovogodišnji poziv prijavljena su 42 istraživanja o korupciji, zloupotrebi javnih sredstava i imovine te neprijavljivanja imovine i poslovanja. Priče su objavljene od januara do oktobra 2016. godine.

Kriteriji za odabir priča koje su bile nagrađene su složenost istrage, kvalitet dokumentacije, originalnost, vizualizacija podataka, kao i usklađenost sa profesionalnim i etičkim standardima.

CIN je posljednjih mjeseci objavio nekoliko priča o Bosnalijeku – o tome kako su ruski ulagači preuzeli upravljanje nad najvećom bh. farmaceutskom kompanijom, kao i o koja joj je nanesena u vrijeme kada je na njezinom čelu bio Edin Arslanagić.

Koliko tableta košta Bosnalijek
Ruski ulagači su stekli kontrolu nad „Bosnalijekom“ za 32 miliona KM da bi dvije godine kasnije bankrotirali
Sud blokirao kuće u Bosni, Arslanagići kupovali nove u Americi
Članovi porodice bivšeg direktora „Bosnalijeka“ su za sedam godina potrošili 3,75 miliona KM na kuće, stanove, apartmane i preduzeće, iako su njihovi ukupni prihodi u BiH u tom periodu bili manji za 1,05 miliona KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.