Istraživanje o Bosnalijeku nagrađeno u Moldaviji

Istraživanje na kojem je radila novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) nagrađeno u Moldaviji.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Jasna Fetahović i novinari RISE Moldova Dumitru Lazur i Olga Ceaglei, te regionalna urednica Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) Miranda Patrucić dobili su treću nagradu UNDP-a Moldavija za istraživačko novinarstvo.

Priča o sumnjivim transakcijama farmaceutskih firmi iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Moldavije objavljena je u aprilu 2016. godine. Novinari su istraživali kako su sarajevska tvornica lijekova „Bosnalijek“ i farmaceutska kompanija „Dita Estfarm“ sarađivale u Moldaviji, gdje su prodavale lijekove vrijedne skoro pet miliona KM. Ugovore o saradnji potpisali su tadašnji direktor „Bosnalijeka“ Edin Arslanagić i direktor „Dita Estfarm“ lurri Chirtoaca. Arslanagić je Diti Estfarm davao popuste i bonuse na „Bosnalijekove“ proizvode. Osim toga, „Bosnalijek“ je plaćao i konsultantske usluge za poslove u Moldaviji i to direktoru „Dita Estfarma“. Poslovanje ove dvije firme u Moldaviji istraživala je i dokumentovala Finansijska policija Federacije BiH.
Nagrada Moldavija<

Prema ugovoru koji su potpisali dvojica direktora, dio novca od ukupne vrijednosti prodatih lijekova trebao je biti vraćen u moldavsku firmu, ali to se nije desilo. Umjesto toga, novac se pojavio na ličnim računima direktora „Dita Estfarm“ i njegove supruge.

U priči je objavljeno kako je direktorica „Bosnalijekovog“ predstavništva u Moldaviji Stela Grama bila u braku sa zamjenikom tamošnjeg ministra zdravstva Octavianom Gramom. CNI (Comisia Naţională de Integritate), institucija koja se bori protiv korupcije u Moldaviji, utvrdila je da je Octavian Grama bio u sukobu interesa učestvujući u izradi esencijalne liste lijekova na koju je stavljeno i osam „Bosnalijekovih“ proizvoda.

Nagrada je dodijeljena 13. decembra 2016. godine tokom obilježavanja sedmice borbe protiv korupcije. Na ovogodišnji poziv prijavljena su 42 istraživanja o korupciji, zloupotrebi javnih sredstava i imovine te neprijavljivanja imovine i poslovanja. Priče su objavljene od januara do oktobra 2016. godine.

Kriteriji za odabir priča koje su bile nagrađene su složenost istrage, kvalitet dokumentacije, originalnost, vizualizacija podataka, kao i usklađenost sa profesionalnim i etičkim standardima.

CIN je posljednjih mjeseci objavio nekoliko priča o Bosnalijeku – o tome kako su ruski ulagači preuzeli upravljanje nad najvećom bh. farmaceutskom kompanijom, kao i o koja joj je nanesena u vrijeme kada je na njezinom čelu bio Edin Arslanagić.

Koliko tableta košta Bosnalijek
Sud blokirao kuće u Bosni, Arslanagići kupovali nove u Americi