Search
Close this search box.

Iz budžeta KS potrošeno tri miliona više nego je ostvareno prihoda

Iz budžeta Kantona Sarajevo (KS) je u prvih pet mjeseci ove godine potrošeno više nego je ostvareno prihoda. Rashodi su bili skoro 260 miliona maraka, odnosno, tri miliona maraka više nego je prikupljeno prihoda. Ovo je navedeno u izvještaju nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) nakon ocjene rada Vlada i Skupštine KS za prvih šest mjeseci ove godine. Upozoreno je da je budžet opterećen novim kreditnim zaduženjem za kapitalne projekte od 26 miliona KM te da postoje konstantne tužbe budžetskih korisnika, što, također, predstavlja opasnost za likvidnost Kantona.

Na današnjoj pres-konferenciji ove organizacije je rečeno kako je uočeno da delegati iz Kantonalne skupštine ne poštuju poslovnik o svom radu u vezi sa prisustvovanjem sjednicama. Od 35 poslanika, redovno, na svih osam sjednica je prisustvovalo njih 19. Ostali su imali jedan ili više izostanaka, u čemu prednjači poslanik Amor Mašović koji je izostao sedam puta, Selma Filipović pet puta, dok Nermin Pećanac ima četiri izostanka.

CCI je u izvještaju naveo da se plaća poslanika u Kantonu kreće do 2.500 KM. U skladu sa Zakonom o radno-pravnom statusu poslanika u Skupštini KS, poslanici imaju pravo na stalno mjesečno novčano primanje – paušal u visini od jedne prosječne plaće isplaćene u FBiH, što je oko 830 KM. Prema Poslovniku o radu Kantonalne skupštine opravdano odsutni poslanici će dobiti paušale, dok će se neopravdani izostanci ili napuštanje sjednice kazniti umanjenjem paušala do 30%.

U izvještaju CCI-a je navedeno da su tokom zasjedanja Kantonalne skupštine uočena kašnjenja u početku sjednice, duža trajanja diskusija, češće replike od dozvoljenog, napuštanje sjednica i slično. Iz CCI-a pozivaju na poštivanje pravilnika o radu i etičkog kodeksa radi stvaranja radnog ambijenta.

Skupština KS je u prvih šest mjeseci ove godine usvojila 14 zakona i četiri nacrta zakona koji su upućeni u daljnju proceduru, dok 11 planiranih zakona nije ni razmatrano.

Vlada KS je od početka januara do kraja juna održala 27 redovnih i jednu vanrednu sjednicu. Sjednice su u prosjeku trajale četiri sata. Iako su njihov broj i trajanje identični kao u prethodnoj godini, obrađeno je više tačaka i mjera u odnosu na prosjek u 2011. godini.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.