Search
Close this search box.

Jefitniji gas za domaće firme

Firme u BiH će od prvog aprila plaćati gas 10 posto jeftinije, odlučio je na posljednjoj sjednici Nadzorni odbor Javnog preduzeća „BH Gas“, jedine firme ovlaštene za snabdijevanje gasom i upravljanje gasovodom na prostoru Federacije BiH.
Cijena gasa u BiH je među najvišim u Evropi pa se broj potrošača prepolovio tokom prethodnih 11 godina. (Foto: CIN)

Istom odlukom je smanjena cijena i distributerima. Tako će Javno preduzeće „Sarajevogas“, kao i ostali manji distributeri, ubuduće za 1000 kubika gasa plaćati 500 KM, umjesto dosadašnjih 550 KM.

Saglasnost na odluku moraju dati još Vlada Federacije BiH (FBiH), Federalno ministarstvo trgovine i Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije čiji je ministar Nermin Džindić početkom godine najavio imenovanje novog Nadzornog odbora „BH Gasa“ i odlučno zalaganje za smanjenje nerealno visokih cijena.

Iz „BH Gasa“ su saopštili da je od početka 2015. godine cijena za distributivne kompanije snižena za 33,8 posto, a za industrijske potrošače za oko 46 posto.

Uprkos tome, pojeftinjenje gasa na domaćem tržištu ne prati pad cijene ruskog gasa za evropsko tržište. Naime, podaci „Gazprom Exporta“ pokazuju da je u istom periodu ruski gas pojeftinio za oko 48 posto. BiH je početkom ove godine kupovala 1000 kubika za 318 KM, a potrošačima je naplaćivala i do 700 KM. I prije toga, tokom 2014. godine, postojala je nesrazmjerno velika razlika između nabavne cijene gasa i cijene koju „BH Gas“ naplaćuje od potrošača u BiH.

CIN je o tome pisao i objasnio gdje ide novac za gas koji domaće firme plaćaju skoro 40 posto skuplje nego firme iz susjednih država i Evropske unije. Tako su u cijenu gasa koju plaćaju potrošači uračunati i: nenaplaćeni dugovi, štetni ugovori o transportu gasa, loše investicije i provizije posrednika u trgovini te dugovi za gas potrošen tokom rata.

Gas je roba koja se kupuje i na berzama, a na bečkoj berzi se trenutno prodaje za oko 250 KM za 1000 kubika.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN