Jefitniji gas za domaće firme

Firme u BiH će od prvog aprila plaćati gas 10 posto jeftinije, odlučio je na posljednjoj sjednici Nadzorni odbor Javnog preduzeća „BH Gas“, jedine firme ovlaštene za snabdijevanje gasom i upravljanje gasovodom na prostoru Federacije BiH.

Istom odlukom je smanjena cijena i distributerima. Tako će Javno preduzeće „Sarajevogas“, kao i ostali manji distributeri, ubuduće za 1000 kubika gasa plaćati 500 KM, umjesto dosadašnjih 550 KM.

Saglasnost na odluku moraju dati još Vlada Federacije BiH (FBiH), Federalno ministarstvo trgovine i Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije čiji je ministar Nermin Džindić početkom godine najavio imenovanje novog Nadzornog odbora „BH Gasa“ i odlučno zalaganje za smanjenje nerealno visokih cijena.

Iz „BH Gasa“ su saopštili da je od početka 2015. godine cijena za distributivne kompanije snižena za 33,8 posto, a za industrijske potrošače za oko 46 posto.

Uprkos tome, pojeftinjenje gasa na domaćem tržištu ne prati pad cijene ruskog gasa za evropsko tržište. Naime, podaci „Gazprom Exporta“ pokazuju da je u istom periodu ruski gas pojeftinio za oko 48 posto. BiH je početkom ove godine kupovala 1000 kubika za 318 KM, a potrošačima je naplaćivala i do 700 KM. I prije toga, tokom 2014. godine, postojala je nesrazmjerno velika razlika između nabavne cijene gasa i cijene koju „BH Gas“ naplaćuje od potrošača u BiH.

CIN je o tome pisao i objasnio gdje ide novac za gas koji domaće firme plaćaju skoro 40 posto skuplje nego firme iz susjednih država i Evropske unije. Tako su u cijenu gasa koju plaćaju potrošači uračunati i: nenaplaćeni dugovi, štetni ugovori o transportu gasa, loše investicije i provizije posrednika u trgovini te dugovi za gas potrošen tokom rata.

Gas je roba koja se kupuje i na berzama, a na bečkoj berzi se trenutno prodaje za oko 250 KM za 1000 kubika.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Otac utajio porez, sin nastavio posao

Salko Kamerić iz Kalesije je likvidirao firmu i državi ostao dužan 1,53 miliona maraka poreza. To mu je uspjelo zahvaljujući propustima odsjeka u Upravi za indirektno oporezivanje BiH kojim rukovodi njegov rođak Ševal Alić.

Reforma bez obaveze i kazne

Ured koordinatora za reformu javne uprave je potrošio 8,5 miliona maraka za poboljšanje administracije. Međutim, BiH i dalje ima najneefikasniju javnu upravu u Evropi.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN