Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je osuđen na 12 godina zatvora za organizirani kriminal i pranje novca.

Jerko Ivanković Lijanović je nakon izricanja presude rekao da je Sud BiH donio presudu pod političkim pritiskom. (Foto: CIN)

Jerka Ivankovića Lijanovića je Sud Bosne i Hercegovine (BiH) nepravosnažno osudio za organizirani kriminal i pranje novca na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 50.000 KM. Njemu će biti oduzeto i 474.950 KM protupravno stečene imovinske koristi.

Prema presudi, njegov brat Slavo će za ista krivična djela u zatvoru provesti 10 godina, a platit će 30.000 KM novčane kazne i bit će mu oduzeto nešto više od 409.000 KM protupravno stečene koristi.

Tužilaštvo BiH je optužilo braću Ivanković Lijanović da su nakon onemogućenog poslovanja firme „Lijanovići“ d.o.o, kojoj su računi blokirani zbog poreskih dugovanja, osnovali firme „Farmko“ d.o.o, „Farmer“ d.o.o, „Optimum“ d.o.o. i MI-MO d.o.o. na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu.

Porodica Lijanović optužena za finansijski kriminal

Sud BiH je naložio da se zbog neplaćanja poreza i porezne utaje od prve tri firme oduzme nešto više od tri miliona maraka dok je optužba protiv fime MI-MO d.o.o. odbijena.

Jozo Ivanković Lijanović, Jerkov drugi brat, je odlukom Suda oslobođen optužbi. Prema obrazloženju Suda, odbrana je uspjela dokazati da je Jozo novac na svom računu stekao zakonito.

“Jako mi je žao da je i Vijeće Suda BiH podleglo političkim utjecajima i pokušalo donijeti osudu za nešto što nisam počinio. Očito se radi o daljem političkom pritisku kako bih ja odustao od političkog angažmana“, saopćio je Jerko Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, nakon izrečene presude.

Sedmero drugih optuženih, među kojima je i Milorad Bahilj, bivši ministar trgovine Federacije BiH, osuđeni su na ukupno 30 godina i osam mjeseci. Bahilj je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora za organizovani kriminal, poreznu utaju i krivotvorenje poslovnih knjiga.

Početkom 2018. godine, presudom Kantonalnog suda u Tuzli, Jerko je, uz obavezu vraćanja 650.000 maraka, osuđen na devet godina zatvora za organiziranje grupe koja je od poljoprivrednika tražila pola novca od svakog isplaćenog poticaja u vrijeme kada je on bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Poticaji u Lijanovićevim džepovima

Poticaje je isplaćivao i Z.D.I. Produkt i „Alpen-mit“, firmama koje su poslovale na istom mjestu kao i firma „Lijanovići“ d.o.o. Njihovo sjedište bilo je na adresi Visoka Glavica b.b. u Širokom Brijegu. Ove dvije firme su iz budžeta dobile preko 1,5 miliona maraka.

Poticanje biznisa ministra Lijanovića

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su otkrili da je Jerko novac iz budžeta obećao i 2010. godine kada je organizirao grupu od 56 osoba i novcem od poticaja nagrađivao birače koji su glasali za njegovu stranku. Njima je tada obećao po 100 KM.

Kupovinom glasova do Lijanovićevog boljitka
image_pdfPreuzmite PDF verziju ovog članka