Još jedna nagrada za priču o Čovićevoj imovini

Priča o imovini člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića osvojila je dvije nagrade ove godine.

Glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Aladin Abdagić dobio je danas u Sarajevu nagradu Antikorupcijske mreže ACCOUNT za najbolji pisani izvještaj o korupciji u 2015. godini.

Nagrada je dodijeljena za priču o imovini člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Dragana Čovića.

Bogati Čovićev punac
Bračni par Dragan i Bernadica Čović su većinu nekretnina dobili na poklon ili kupili do 2003. godine. Nakon otvorenih istraga protiv Čovića nekretnine je kupovala Bernadica u ime rodbine, a poslije je neke od njih i dobila na poklon.

Abdagić je otkrio da su lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i njegova supruga Bernadica većinu nekretnina dobili na poklon ili kupili do 2003. godine. Nakon otvorenih istraga protiv Čovića nekretnine je kupovala supruga u ime rodbine, a poslije je neke od njih i dobila na poklon.

CIN-ov urednik je za ovu priču prošlog mjeseca dobio drugu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini.

Uredniku CIN-a nagrada za priču o Čovićevoj imovini
Aladin Abdagić dobitnik druge nagrade EU za tekst o imovini lidera HDZ-a BiH i člana Predsjedništva Bi

Žiri ACCOUNT-ove nagrade najboljim video izvještajem o korupciji proglasio je priču novinara Federalne televizije (FTV) Omera Hasanovića o zapošljavanu na tuzlanskom aerodromu.

Na četvrti ACCOUNT-ov natječaj za novinarsku nagradu pristiglo je 37 radova od 19 novinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Još dvije presude u korist CIN-a

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije presude protiv federalnih ministarstava zbog nepoštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ovo su 13. i 14. presuda u CIN-ovoj borbi za javne podatke, transparentnost i odgovornost institucija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN