Search
Close this search box.

Karkin ponovo Turkovićev advokat

[:en]Accused murder Zijad Turković’s attorney Fahrija Karkin is back on the case – this time as a court-appointed attorney. Karkin voluntarily stepped aside at an earlier hearing, but now will receive payment from the court.

Zijad Turković je odabrao Fahriju Karkina kao branioca po službenoj dužnosti, iako mu je ovaj advokat na pretprošlom ročištu otkazao punomoć i zatražio od Sudskog vijeća Suda BiH da ga razriješi dužnosti.

Karkin je tada izjavio da je odluku donio jer je ubijeđen da ne može odbraniti svog klijenta.

Turković je prvo sam angažovao Karkina, a nakon otkazivanja punomoći pružena mu je mogućnost da odabere novog branioca sa liste advokata po službenoj dužnosti.

Karkin se na današnjem ročištu obratio Sudskom vijeću, rekavši da je pročitao rješenje o svom angažmanu te da je ova odluka najvjerovatnije i Turkovićeva želja. Nakon prijema rješenja o angažmanu otišao je da posjeti Turkovića, ali mu to u zatvoru nisu dozvolili, navodeći da još nisu dobili rješenje. Karkin kaže da zbog toga nije mogao dobiti medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da je Turković sa prošlog ročišta odsustvovao zbog bolesti.

Sudija Izo Tankić, predsjedavajući Vijeća, rekao je da je dozvola za ulazak u zatvor i posjetu optuženom odmah upućena toj ustanovi te da nije greška suda to što Karkin nije mogao posjetiti svog branjenika.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva već je pisao o slučajevima gdje su optuženi prvo sami angažovali advokate, a potom ih dobili od suda po službenoj dužnosti.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama, razbojništvo, iznudu, trgovinu oružjem i druga djela. Između ostalog, tereti se za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva te pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma.

Kao svjedok Tužilaštva BiH danas je svjedočio Josip Biletić iz Viteza o okolnostima pod kojima je upoznao Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Midhata Mekića za čije ubistvo su optuženi Turković i njegova grupa. Biletić je naveo da ga je sa Turkovićem upoznao Tolić i da je jednom na njegovu molbu posudio 30.000 KM za Turkovićevu kauciju. Novac je kasnije dobio nazad.

Biletić je posvjedočio da je Tolića posljednji put vidio prvog dana proljeća 2010. godine te da je izgledao veoma uznemiren. Nedugo nakon toga saznao je da je Tolić nestao.

Nakon saslušanja Biletića i iznošenja nalaza vještaka hemijske struke Elmire Karahasanović, Tužilaštvo je nastavilo sa iznošenjem materijalnih dokaza. Sudu su priložene finansijske istrage vođene protiv optuženih za organizovani kriminal koje se najvećim dijelom tiču pranja novca.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.