Search
Close this search box.

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBIH) Kemal Čaušević osuđen je zbog pranja novca i primanja dara i drugih oblika koristi. 

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je prvostepenom presudom osudio Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIOBiH, na devet godina zatvora, a oduzet će mu se i imovina vrijedna 1,72 miliona KM te 575.239 KM.

Anes Sadiković, trgovac tekstilom koji je optužen sa Čauševićem, osuđen je na dvije godine zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Sud je oslobodio Čauševića odgovornosti za zloupotrebu položaja.

Prema optužnici, Čaušević je favorizirao Sadikovićeve i firme Sedineta Karića, također trgovca tekstilom, koji je prije četiri godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi. Njihovim firmama su naplaćivane niže cijene po fakturama a roba koju su uvozili nije detaljno pregledavana na carini.

Prema optužnici, Čaušević je za svaki kamion robe dobijao od Sadikovića i Karića hiljadu maraka. Na taj način je stekao milionsku korist, koja mu se presudom oduzima, a budžetu i svim građanima BiH nanesena je višemilionska šteta jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine.

“Sve da sam i ukrao neke pare, sigurno tim parama ne bih kupovao. Ne samo zato što se haram parama ne kupuje, već ne mislim da sam glup čovjek. Možda nisam pametan, ali ne mislim da sam glup čovjek. Znači, ovo je odmazda pravosuđa, ne politike, koje sam ja razotkrio”, rekao je Kemal Čaušević nakon izricanja presude.

Milionska imovina bivšeg šefa UIO BiH
Kemal Čaušević je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora te 20 duluma zemljišta. Njegovi tadašnji prihodi ne pokrivaju investicije ali on kaže da zarađuje još od 1986. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u aprilu 2013. godine pisao o imovini Čauševića, koji je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora, te 20 duluma zemljišta dok njegovi tadašnji prihodi nisu mogli pokriti kupovinu skupocjenih nekretnina. Naime, prihodom od 576.000 KM, koje je Čaušević primao na ime plaća i naknada, nije mogao pokriti ulaganja u imovinu vrijednu milion i 80 hiljada KM.

Nekoliko dana nakon što je CIN objavio priču, Sud BiH je blokirao jedanaest nekretnina koje se nalaze u njegovom vlasništvu. Prvostepenom presudom, Sud je odlučio da će mu nekretnine biti oduzete.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Čitajući obrazloženje presude, sudija je rekla da je suđenje trajalo dugo jer je Čaušević promijenio tri branioca, podnio više zahtjeva za izuzeće sudija i tužilaca te zbog pandemije korona virusa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.