Search
Close this search box.

Klinika “Medica” i njeni osnivači osuđeni za izdavanje lažnih ljekarskih uvjerenja

Vlasnici i uposlenici Privatne zdravstvene ustanove “Medica” proglašeni su krivim za izdavanje lažnih ljekarskih uvjerenja za kandidate autoškola iz Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina, Velike Kladuše i Bužima.
Ilustracija: Željko Todorović (CIN)

Općinski sud u Bihaću je u novembru 2023. godine pravosnažno osudio šest osoba i privatnu kliniku “Medica” zbog izdavanja 2.437 ljekarskih uvjerenja za kandidate autoškola s područja Unsko-sanskog kantona (USK), a da komisija nije pregledala nijednog pacijenta. Oni su priznali krivicu i proglašeni su krivim zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela.

Osnivač “Medice” Sead Seferagić osuđen je na 10 mjeseci zatvora. Suosnivačice Mirzada Seferagić i Suada Šehić osuđene su na po 8 mjeseci zatvora uslovno i njihove kazne neće biti izvršene ukoliko u roku od dvije godine ne učine novo krivično djelo.

Uposlenice ove privatne zdravstvene ustanove Azra Sarić, Alma Dedić (ranije Galić) i Ermina Cerić dobile su po 6 mjeseci zatvora, ali kazne neće biti izvršene ukoliko u roku od godinu ne učine novo krivično djelo.

“Medici” je oduzeta 121.580 KM zarade od izdavanja uvjerenja, a morat će platiti i 50 hiljada maraka kazne ako do kraja 2027. godine učini novo krivično djelo.

Ljekarska uvjerenja na neviđeno
Privatna zdravstvena ustanova „Medica” je za godinu dana izdala skoro dvije i po hiljade uvjerenja za polaganje vozačkog ispita, a da ljekarska komisija nije pregledala nijednu osobu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2021. godine pisao o izdavanju lažnih ljekarskih uvjerenja u “Medici”.

“Nikad više nećeš otići u ‘Medicu’ da te neko ne pregleda. Vaša priča je kulminirala osuđujućom presudom”, rekao je za CIN Adnan Tulić, zamjenik glavne tužiteljice USK.

Osim vlasnika i uposlenika „Medice“, među 54 optuženih su bili: ljekari koji su bili članovi komisije koja je izdala uvjerenja Enver Budimlić, Andrej Ižaković, Evresa Okanović i Muhidin Šertović te specijalista medicine rada i tadašnja direktorica „Medice“ Vjekoslava Pehadžić i 43 instruktora vožnje.

Prema optužnici, instruktori i predstavnici 34 autoškole su u „Medicu“ nosili ličnu kartu svakog kandidata i 50 KM, a uposlenici ove zdravstvene ustanove su upisivali imena na već potpisana i opečaćena bjanko uvjerenja. Tužilaštvo je utvrdilo da članovi ljekarske komisije: Ižaković, Pehadžić, Budimlić i Okanović u vrijeme navodnih pregleda 427 kandidata i izdavanja ljekarskih uvjerenja uopće nisu bili u Bosni i Hercegovini (BiH).

Bihaćki ljekar osuđen za izdavanje lažnih ljekarskih uvjerenja
Andrej Ižaković, neuropsihijatar iz Bihaća, osuđen je uvjetno na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog izdavanja lažnih ljekarskih uvjerenja kandidatima autoškola u Unsko-sanskom kantonu.

Ljekar Andrej Ižaković je prvi sporazumno priznao krivicu pa ga je Općinski sud u Bihaću osudio u decembru 2021. godine na jednogodišnju kaznu zatvora koja nije izvršena jer u roku od dvije godine nije počinio novo krivično djelo. On je osuđen zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela te izdavanja i upotrebe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe, a dvije godine mu je bio zabranjen rad u komisijama privatnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

I većina optuženih instruktora je u međuvremenu uslovno kažnjena nakon sporazumnog priznanja krivice. Ostali optuženi ljekari su, prema riječima tužioca Tulića, izdvojeni u poseban predmet koji čeka početak suđenja.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.