Bihaćki ljekar osuđen za izdavanje lažnih ljekarskih uvjerenja

Andrej Ižaković, neuropsihijatar iz Bihaća, osuđen je uvjetno na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog izdavanja lažnih ljekarskih uvjerenja kandidatima autoškola u Unsko-sanskom kantonu.

Općinski sud u Bihaću osudio je ljekara Andreja Ižakovića zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela te izdavanja i upotrebe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe. Izrečena mu je jednogodišnja kazna zatvora koja neće biti izvršena ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Također, zabranjen mu je rad u ljekarskim komisijama u privatnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) na dvije godine. Presuda je donesena nakon što je sporazumno priznao krivicu, što je Sud uzeo u obzir kao olakšavajuću okolnost.

Sud ga je proglasio krivim jer je 2016. godine zajedno sa vlasnicima Privatne zdravstvene ustanove „Medica” Seadom Seferagićem, Mirzadom Seferagić i Suadom Šehić te tadašnjom direktoricom Vjekoslavom Pehadžić i ljekarima Enverom Budimlićem, Evresom Okanović i Muhidinom Šertovićem izdao 2.440 lažnih ljekarskih uvjerenja. Uvjerenja su dobili kandidati autoškola iz: Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe i Bužima iako niko od njih, kako je utvrdilo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, nije pregledan.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije mjesec dana pisao o izdavanju lažnih ljekarskih uvjerenja.

Ljekarska uvjerenja na neviđeno
Privatna zdravstvena ustanova „Medica” je za godinu dana izdala skoro dvije i po hiljade uvjerenja za polaganje vozačkog ispita, a da ljekarska komisija nije pregledala nijednu osobu.

Osim vlasnika, ljekara i uposlenika „Medice“, među 54 optuženih su 43 instruktora vožnje. Većina ih je sporazumno priznala krivicu. Instruktori i predstavnici 34 autoškole su u „Medicu“ nosili ličnu kartu svakog kandidata i 50 KM, a uposlenici ove zdravstvene ustanove su upisivali imena na već potpisana i opečaćena bjanko uvjerenja. Također, utvrđeno je da članovi ljekarske komisije: Ižaković, Pehadžić, Budimlić i Okanović u vrijeme navodnih pregleda 427 kandidata i izdavanja ljekarskih uvjerenja uopće nisu bili u BiH. Ižaković je potpisao i opečatio 129 takvih uvjerenja.

Ižaković je odbio razgovati o ovoj temi sa novinarima CIN-a, kao i ostali članovi komisije i vlasnici „Medice“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN