Search
Close this search box.

Bihaćki ljekar osuđen za izdavanje lažnih ljekarskih uvjerenja

Andrej Ižaković, neuropsihijatar iz Bihaća, osuđen je uvjetno na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog izdavanja lažnih ljekarskih uvjerenja kandidatima autoškola u Unsko-sanskom kantonu.

Općinski sud u Bihaću osudio je ljekara Andreja Ižakovića zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela te izdavanja i upotrebe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe. Izrečena mu je jednogodišnja kazna zatvora koja neće biti izvršena ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Također, zabranjen mu je rad u ljekarskim komisijama u privatnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) na dvije godine. Presuda je donesena nakon što je sporazumno priznao krivicu, što je Sud uzeo u obzir kao olakšavajuću okolnost.

Sud ga je proglasio krivim jer je 2016. godine zajedno sa vlasnicima Privatne zdravstvene ustanove „Medica” Seadom Seferagićem, Mirzadom Seferagić i Suadom Šehić te tadašnjom direktoricom Vjekoslavom Pehadžić i ljekarima Enverom Budimlićem, Evresom Okanović i Muhidinom Šertovićem izdao 2.440 lažnih ljekarskih uvjerenja. Uvjerenja su dobili kandidati autoškola iz: Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe i Bužima iako niko od njih, kako je utvrdilo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, nije pregledan.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije mjesec dana pisao o izdavanju lažnih ljekarskih uvjerenja.

Ljekarska uvjerenja na neviđeno
Privatna zdravstvena ustanova „Medica” je za godinu dana izdala skoro dvije i po hiljade uvjerenja za polaganje vozačkog ispita, a da ljekarska komisija nije pregledala nijednu osobu.

Osim vlasnika, ljekara i uposlenika „Medice“, među 54 optuženih su 43 instruktora vožnje. Većina ih je sporazumno priznala krivicu. Instruktori i predstavnici 34 autoškole su u „Medicu“ nosili ličnu kartu svakog kandidata i 50 KM, a uposlenici ove zdravstvene ustanove su upisivali imena na već potpisana i opečaćena bjanko uvjerenja. Također, utvrđeno je da članovi ljekarske komisije: Ižaković, Pehadžić, Budimlić i Okanović u vrijeme navodnih pregleda 427 kandidata i izdavanja ljekarskih uvjerenja uopće nisu bili u BiH. Ižaković je potpisao i opečatio 129 takvih uvjerenja.

Ižaković je odbio razgovati o ovoj temi sa novinarima CIN-a, kao i ostali članovi komisije i vlasnici „Medice“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.