Search
Close this search box.

Kompanija optužuje vladu za nezakonito djelovanje

Najbolji ponuđač ukazuje na pogreške u procesu privatizacije Aluminija

Jedna od osam kompanija koje su se prijavile na tender za privatizaciju Aluminija d.d. Mostar podnijela je krivičnu prijavu protiv članova tenderske komisije. Konzorcij kojega predvodi UKIO Bank Investment Group (UBIG) iz Litvanije navodi da je komisija zloupotrijebila položaj svjesno djelujući u pravcu protupravnog pogodovanja pojedinih ponuđača i eliminaciji UBIG-a koji je dostavio najbolju ponudu. Prethodno su kazali da ih je komisija uskratila za mogućnost žalbe, te im nije dostavila obrazloženje odluke o njihovoj eliminaciji. Ova kompanija nije prošla u drugi tenderski krug, a komisija je odbila da javnosti dostavi zvaničnu listu bodovanja kompanija.

Aluminij u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine (BiH) učestvuje sa oko 10 posto. Istražujući proces privatizacije Aluminija, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su otkrili da postupci predstavnika vlasti nisu bili transparenti, te da je primijenjen neuobičajen oblik privatizacije, kakav zakon u BiH ne poznaje. Izabrana procedura naišla je na kritiku predstavnika Svjetske banke i drugih stručnjaka za tendere.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.