Search
Close this search box.

Kontradiktorno svjedočenje na suđenju Zoranu Čegaru

Na Općinskom sudu u Dubrovniku je počelo saslušanje svjedoka na suđenju suspendovanom policijskom funkcioneru Zoranu Čegaru, optuženom za prevaru.

Eugen Uvodić, vlasnik kafane na trajektnom pristaništu Prapratno kod Stona, posvjedočio je da je suspendovani šef Uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Zoran Čegar isplatio Darku Markoviću, vlasniku firme za iznajmljivanje brodica „Prožura”, tri hiljade eura za gumeni čamac. Uvodić je rekao da je bio na tom sastanku i da je kasnije saznao da je Marković isporučio manji čamac.

Uvodićevo svjedočenje pred Općinskim sudom u Dubrovniku se razlikuje od iskaza koji je dao tokom istrage 2019. godine. On je tada tvrdio da je za isplatu saznao od Čegara i da nije znao o kojem se iznosu radi.

Zbog nedosljednosti u iskazu sudija je od Uvodića tražio pojašnjenja, ali on te razlike, uglavnom, nije mogao objasniti.

Jedna od njih se odnosila i na njegov raniji iskaz o trgovanju iz 2017. godine između Čegara i Markovića. Tada je Uvodić tvrdio da je Marković naplatio dio kupoprodajne cijene, dok se na današnjem svjedočenju nije mogao sjetiti da li je bila riječ o cjelokupnoj ili djelimičnoj isplati.

Ovaj posao je propao, a Marković je tužio Čegara za prevaru, tvrdeći da je njegova firma oštećena za 20.000 eura. On se danas nije pojavio na Sudu iako je bio pozvan kao svjedok.

Prema navodima Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil „Mercedes“ E-klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća. Čegar je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u BiH iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Prema Odvjetništvu, Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da mu proda još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Čegarova braniteljica Gordana Grubeša je ranije izjavila novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) da je Marković naplatio iznos koji je višestruk u odnosu na onaj koji potražuje te da će to dokazati u postupku.

Dvostruki život policajca Čegara
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

CIN je krajem oktobra objavio istraživanje o nelegalnim načinima na koje je Čegar sticao imovinu. Novinari su otkrili da je u posljednjih 20 godina trgovao kućama, apartmanima i zemljišnim posjedima u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju „trange-frange“ poslovima.

Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni. Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje na Nišićima kod Sarajeva stekao je koristeći se fiktivnim ugovorom i falsifikovanim dokumentima.

U Dubrovniku počelo suđenje Zoranu Čegaru
Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare, o čemu je CIN ranije pisao.

Novinari CIN-a su nakon prvog ročišta u oktobru ispred suda u Dubrovniku zatražili od Čegara komentar na navode iz optužnice, ali je on vrijeđao novinara, a potom i nasrnuo na novinarku, zaprijetivši joj: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Ovo nije bio prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. Dvadesetak dana ranije je u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o radu i kretanjima novinara „obavještavali razni ljudi“.

„Ja sve znam, ne radim ja u trafici!”, rekao je tada.

Nakon objave CIN-ove priče o Čegarovim poslovima i prijetnji novinarki CIN-a Tužilaštvo Kantona Sarajevo je započelo istragu o napadu na novinare i njihovim otkrićima o Čegaru.

Federalna uprava policije ga je suspendovala, oduzela mu oružje i policijsku značku i zabranila nošenje službene uniforme tokom suspenzije. Plaća mu je umanjena na 55% plaće koju prima i koja, prema njegovom priznanju, iznosi 3.200 KM.

Međutim, Zoran Čegar je i dalje predsjednik Policijskog odbora kojeg je na dvije godine imenovala Vlada FBiH krajem 2020.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.