Krivična prijava protiv Kelmendija

Crnogorska Uprava policije podnijela je 26. decembra prošle godine Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju krivičnu prijavu protiv Nasera Kelmendija i Gzima Hajdinage, bivšeg predsjednika Opštine Ulcinj.

Hajdinaga je osumnjičen za zloupotrebu položaja, a Kelmendi za građenje objekta bez dozvole.

Kelmendi je 2006. godine bez građevinske dozvole počeo graditi hotel Casa Grande u Ulcinju. On je osumnjičen da je sa Hajdinagom zaključio Ugovor o finansiranju izrade planske dokumentacije i uplatio akontaciju od 225.000 eura (oko 450.000 KM) na račun Opštine Ulcinj, iako je Sekretarijat za inspekcijske poslove zabranio izgradnju ovog objekta i naredio njegovo rušenje, navodi se u prijavi.

Hotel Casa Grande je završen i otvoren u julu 2010. godine, a mjesec dana poslije je Sekretarijat za urbanizan Opštine Ulcinj odbio zahtjev za njegovu legalizaciju.

Kelmendija, biznismena sa Kosova koji se nakon rata preselio u Bosnu i Hercegovinu, godinama istražuju tri policijske agencije u BiH, ali nikada mu nije suđeno. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2009 godine objavio da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) opisala Kelmendija kao vođu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih grupa u regionu.

SIPA je svoja saznanja o ‘Zločinačkoj organizaciji Naser Kelmendi’ prezentirala u novembru 2008. godine na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u francuskom gradu Lionu. U tom dokumentu je navedeno da je Kelmendi navodno umiješan u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

Kelmendijeva organizacija ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, te Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

CIN je 2009 godine došao do izvoda iz zemljišnih knjiga i sudskih registara koji pokazuju da Kelmendi posjeduje brojne nekretnine i preduzeća u Crnoj Gori, uključujući i stan, 11 stambenih prostora, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih u Ulcinju.

U iskazu datom tužiocu Kantona Sarajevo Olegu Čavki u septembru 2007. godine, Kelmendi je rekao da u Ulcinju gradi hotel i da se i tamo planira baviti ugostiteljstvom.

Prema podacima Interpola do kojih je došao CIN, crnogorska policija je još 2007. godine pratila Kelmendija i njegove sinova u Ulcinju. U ovo primorsko mjesto dolazili su u skupocjenim autima poput Ferrarija kojeg je vozio Naserov sin Liridon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Bosnalijekov novac od Malte do Rusije

Direktor Nedim Uzunović osumnjičen je da je preko vlastitih offshore kompanija iz „Bosnalijeka“ izvlačio novac kojim je kupovao dionice ove fabrike ili ga dijelio familiji i saradnicima.

NASLOVNA_zemljište_Busovača
Sudsko preknjižavanje prikrilo pranje novca

Nekretnina trgovca dionicama Zijada Blekića iskorištena je, kako se sumnja, za pranje 1,1 miliona KM iz NLB Banke, a šest godina kasnije preknjižena je u travničkoj gruntovnici na nepostojeću firmu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN