Search
Close this search box.

Krivična prijava protiv Kelmendija

Crnogorska Uprava policije podnijela je 26. decembra prošle godine Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju krivičnu prijavu protiv Nasera Kelmendija i Gzima Hajdinage, bivšeg predsjednika Opštine Ulcinj.

Hajdinaga je osumnjičen za zloupotrebu položaja, a Kelmendi za građenje objekta bez dozvole.

Kelmendi je 2006. godine bez građevinske dozvole počeo graditi hotel Casa Grande u Ulcinju. On je osumnjičen da je sa Hajdinagom zaključio Ugovor o finansiranju izrade planske dokumentacije i uplatio akontaciju od 225.000 eura (oko 450.000 KM) na račun Opštine Ulcinj, iako je Sekretarijat za inspekcijske poslove zabranio izgradnju ovog objekta i naredio njegovo rušenje, navodi se u prijavi.

Hotel Casa Grande je završen i otvoren u julu 2010. godine, a mjesec dana poslije je Sekretarijat za urbanizan Opštine Ulcinj odbio zahtjev za njegovu legalizaciju.

Kelmendija, biznismena sa Kosova koji se nakon rata preselio u Bosnu i Hercegovinu, godinama istražuju tri policijske agencije u BiH, ali nikada mu nije suđeno. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2009 godine objavio da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) opisala Kelmendija kao vođu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih grupa u regionu.

SIPA je svoja saznanja o ‘Zločinačkoj organizaciji Naser Kelmendi’ prezentirala u novembru 2008. godine na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u francuskom gradu Lionu. U tom dokumentu je navedeno da je Kelmendi navodno umiješan u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

Kelmendijeva organizacija ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, te Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

CIN je 2009 godine došao do izvoda iz zemljišnih knjiga i sudskih registara koji pokazuju da Kelmendi posjeduje brojne nekretnine i preduzeća u Crnoj Gori, uključujući i stan, 11 stambenih prostora, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih u Ulcinju.

U iskazu datom tužiocu Kantona Sarajevo Olegu Čavki u septembru 2007. godine, Kelmendi je rekao da u Ulcinju gradi hotel i da se i tamo planira baviti ugostiteljstvom.

Prema podacima Interpola do kojih je došao CIN, crnogorska policija je još 2007. godine pratila Kelmendija i njegove sinova u Ulcinju. U ovo primorsko mjesto dolazili su u skupocjenim autima poput Ferrarija kojeg je vozio Naserov sin Liridon.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.