Ljekar i direktori ortopedskih kuća optuženi za organizovani kriminal

Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv desetero ljudi i dvije firme zbog malverzacija sa ortopedskim pomagalima, o čemu je CIN ranije pisao.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti Sanela Okića, bivšeg direktora firme „Ortho Medicco“ iz Cazina, da je organizovao grupu kako bi ostvario protivpravnu imovinsku korist. U njoj su bili tadašnji: liječnik Kantonalne bolnice u Bihaću Ante Šantić, direktor firme „Bauerfeind“ Mustafa Ibrahimpašić i sedmero zaposlenika firme „Ortho Medicco“.

U optužnici je objašnjeno da je firma „Ortho Medicco“ 2012. godine potpisala ugovor o nabavci, proizvodnji i distribuciji ortopedskih pomagala sa „Bauerfeindom“.

„Direktor Zavoda je tada dao suglasnost da mi možemo biti podugovarači. (…) To je bio jedini način jer su tenderi bili naštimani od strane Zavoda. Uvijek je to ‘Bauerfeind’ dobivao posao, njegov je lobi bio“, kaže za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) direktor „Ortho Medicca“ Sanel Okić. On tvrdi da nije kriv za ono što mu je stavljeno na teret.

Prema optužnici, „Ortho Medicco“ je zaključio ugovor o djelu sa ortopedom Šantićem čija je formalna uloga bila da nadzire izradu ortopedskih pomagala.

Šantić je Okiću, ustvari, neovlašteno pribavljao spiskove pacijenata koji su imali pravo na nabavku ortopedskih i drugih pomagala preko Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a. Doktor Šantić je za svakog pacijenta dobijao 10 posto od vrijednosti pomagala.

„Nisam samo ja sa tim doktorom imao ugovor – imao je i „Ottobock“ ugovor, imao je i „OrtoSar“. Ja sam bio pod prisilom: ili sklopiti takav ugovor, ili ne raditi i propasti“, kaže Okić.

Nakon toga su radnici „Ortho Medicca“ posjećivali pacijente i ubjeđivali ih da umjesto ortopedskog pomagala mogu dobiti drugu pomoć. Uzimali su im lične podatke i medicinsku dokumentaciju i na osnovu toga pravili fiktivne račune koje je direktor „Bauerfeinda“ Mustafa Ibrahimpašić ispostavljao Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a za navodno urađena ortopedska pomagala koja nikada nisu uručena pacijentima. Naplaćujući te račune, pribavili su svojim firmama skoro 90.000 KM protivpravne koristi iz budžeta.

Ibrahimpašić nije želio govoriti za CIN.

Centar za istraživačko novinarstvo je prije četiri godine pisao o ovom slučaju, obavijestivši javnost o zloupotrebama budžeta i vezi doktora, ortopedskih kuća i Zavoda u Unsko-sanskom kantonu.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

RVI_protesti
„Državna tajna“ o vojnim invalidima

U registru boraca Federacije Bosne i Hercegovine skrivaju se ratni vojni invalidi koji primaju naknade na osnovu sumnjivih dijagnoza. Uprkos reviziji nisu otkriveni jer ih ljekarske komisije nisu slale na nove preglede kako bi utvrdile njihovo stvarno zdravstveno stanje.

Ljekarska uvjerenja na neviđeno

Privatna zdravstvena ustanova „Medica” je za godinu dana izdala skoro dvije i po hiljade uvjerenja za polaganje vozačkog ispita, a da ljekarska komisija nije pregledala nijednu osobu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN