Search
Close this search box.

Ljekar i direktori ortopedskih kuća optuženi za organizovani kriminal

Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv desetero ljudi i dvije firme zbog malverzacija sa ortopedskim pomagalima, o čemu je CIN ranije pisao.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti Sanela Okića, bivšeg direktora firme „Ortho Medicco“ iz Cazina, da je organizovao grupu kako bi ostvario protivpravnu imovinsku korist. U njoj su bili tadašnji: liječnik Kantonalne bolnice u Bihaću Ante Šantić, direktor firme „Bauerfeind“ Mustafa Ibrahimpašić i sedmero zaposlenika firme „Ortho Medicco“.

U optužnici je objašnjeno da je firma „Ortho Medicco“ 2012. godine potpisala ugovor o nabavci, proizvodnji i distribuciji ortopedskih pomagala sa „Bauerfeindom“.

„Direktor Zavoda je tada dao suglasnost da mi možemo biti podugovarači. (…) To je bio jedini način jer su tenderi bili naštimani od strane Zavoda. Uvijek je to ‘Bauerfeind’ dobivao posao, njegov je lobi bio“, kaže za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) direktor „Ortho Medicca“ Sanel Okić. On tvrdi da nije kriv za ono što mu je stavljeno na teret.

Prema optužnici, „Ortho Medicco“ je zaključio ugovor o djelu sa ortopedom Šantićem čija je formalna uloga bila da nadzire izradu ortopedskih pomagala.

Šantić je Okiću, ustvari, neovlašteno pribavljao spiskove pacijenata koji su imali pravo na nabavku ortopedskih i drugih pomagala preko Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a. Doktor Šantić je za svakog pacijenta dobijao 10 posto od vrijednosti pomagala.

„Nisam samo ja sa tim doktorom imao ugovor – imao je i „Ottobock“ ugovor, imao je i „OrtoSar“. Ja sam bio pod prisilom: ili sklopiti takav ugovor, ili ne raditi i propasti“, kaže Okić.

Nakon toga su radnici „Ortho Medicca“ posjećivali pacijente i ubjeđivali ih da umjesto ortopedskog pomagala mogu dobiti drugu pomoć. Uzimali su im lične podatke i medicinsku dokumentaciju i na osnovu toga pravili fiktivne račune koje je direktor „Bauerfeinda“ Mustafa Ibrahimpašić ispostavljao Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a za navodno urađena ortopedska pomagala koja nikada nisu uručena pacijentima. Naplaćujući te račune, pribavili su svojim firmama skoro 90.000 KM protivpravne koristi iz budžeta.

Ibrahimpašić nije želio govoriti za CIN.

Centar za istraživačko novinarstvo je prije četiri godine pisao o ovom slučaju, obavijestivši javnost o zloupotrebama budžeta i vezi doktora, ortopedskih kuća i Zavoda u Unsko-sanskom kantonu.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.