Loš rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) imaju u prvih šest mjeseci ove godine, a u odnosu na ranije sazive, najlošije rezultate rada, stoji u izvještaju koji je sačinila nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI). Oni su uradili monitoring rada ovih institucija za prvu polovinu ove godine.

U izvještaju koji su predstavili na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu naveli su da se radi malo, a troši puno. Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH su u prvoj polovini ove godine održali 13 sjednica na kojima su proveli 77,5 sati, odnosno u prosjeku jedan i po radni dan mjesečno. Njihove kolege u Domu naroda su u to vrijeme imale 8 sjednica i na njima provele ukupno 13 sati rada. Pri tome su primali između 4.800 KM i 7.000 KM mjesečno. Ova organizacija upozorava da primanja poslanika moraju biti dovedena u prihvatljiv odnos sa prosječnim primanjima u zemlji. Podsjećaju da su primanja poslanika prije četiri godine povećana za oko 100%.

CCI u izvještaju navodi da je PSBiH u prvom polugodištu radio bez usvojenih orijentacijskih planova. Usvojeno je 15 a odbijeno 11 zakona. Poređenja radi, zastupnici u Hrvatskom saboru su u prvom polugodištu tekuće godini proveli 58 dana u zasjedanju, efektivno radeći oko 330 sati i usvojili 101 zakon. Zastupnici u Crnoj Gori su u istom periodu za 42 dana zasjedanja potrošili oko 140 sati i usvojili 56 zakona.

CCI upozorava i da je efikasnost sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH u kontinuiranom padu te da su ostvareni najlošiji rezultati u posljednjih 6 godina. Vijeće je u prvoj polovini 2012. godine održalo najmanji broj zasjedanja, utvrdilo najmanje zakona i usvojilo najmanji broj mjera otkad postoji ova institucija. U prvih pola godine trebalo je biti usvojeno 386 mjera, a usvojena je 231, odnosno 150 mjera koje su bile u planu nisu usvojene.

Iz CCI-a kažu da je ovakvim rezultatima doprinijelo to što političke stranke ulaze u koalicije bez dogovora u vezi sa planom i ciljevima rada, te kako vrijeme prolazi ulaze u ozbiljnu paralizu funkcionisanja vlasti i svojevrsnu pat-poziciju. „Naprosto je zabrinjavajuća lakoća i neozbiljnost s kojom akteri na našoj političkoj sceni, od čijih odluka zavisi sudbina države i njenih građana, ulaze u ozbiljne procese i obračune, bez jasnog plana kako će iz njih izaći“, kazala je na današnjoj pres-konferenciji glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN