Memović: Mekić kupovao kokain, rasturali ga Turković i Tolić

Hajrudin Memović, svjedok u slučaju Turkovića i drugih, govorio je pred Sudom BiH o likvidaciji Midhata Mekića i Lucije Salas Cortez, ali i o pojedinostima u vezi sa nabavkom droge u Argentini te njenom transportu do Sarajeva i Beograda.

Hajrudin Memović, svjedok u slučaju Turkovića i drugih, jučer je pred Sudom BiH kazao da su ga Isljam Kalender i Sead Dumanjić prisilili da preda ključ od kuće u kojoj su 2010. godine likvidirani Midhat Mekić i njegova djevojka Lucia Salas Cortez te da ukloni dokaze sa mjesta zločina.

Također, svjedočili su i supružnici Lola i Tatjana Tolić. Lola je brat Marija Tolića kojeg su, prema optužnici, ubili saradnici Zijada Turkovića.

Memović je zbog pomaganja u ubistvu Mekića i Cortez nakon priznanja krivice osuđen na pet godina zatvora. Tokom jučerašnjeg svjedočenja izjavio je da su ovaj zločin planirali Kalender i Dumanjić. Objasnio je da sa Turkovićem, prvooptuženim u ovom slučaju, nikad nije imao direktan kontakt niti je primao instrukcije za ubistvo.

Svjedok je rekao da je u kući u Binježevu kod Sarajeva, u kojoj su ubijeni Mekić i Cortez, stanovao zajedno sa Fadilom Aljevićem koji je, također, optužen za pomaganje u ubistvu. Kasnije se tu doselio Mekić sa djevojkom.

Sve je počelo jedne noći kada se sa Aljevićem i prijateljem Mirzom Kajevićem vozio autom iz Binježeva prema gradu. Kalender i Dumanjić su ih pratili, a zatim su ih u jednom trenutku autom izgurali sa ceste. Memović je kazao da su ga natjerali da uđe u njihov automobil. Bili su naoružani. Tražili su Mekića, ali on nije bio u Memovićevom društvu. Tada se automobilom dovezao i Rajko Milovanović, plaćeni ubica iz Bijeljine, pitavši Kalendera da li ima cigaretu, što je, prema mišljenju Memovića, bio znak pred akciju. Objasnio je da bi ga Milovanović ubio da je Kalender rekao da ima cigaretu.

Pustili su ga, a kad se vratio kući zatekao je Mekića i Cortez kako spavaju. Mekiću nije smio ništa reći jer su mu zaprijetili da će ga ubiti ako nekome ispriča šta se tu noć desilo.

Svjedok je kazao da ga je Dumanjić nakon toga više puta pozivao na sastanke. Jedne noći kada je pošao u grad na piće sa djevojkom, Dumanjić ga je nazvao i zatražio da se vrate u Binježevo, gdje ga je čekao sa Kalenderom. On im je dao ključ od kuće. Rekli su mu da sa djevojkom sjede u kafić „Tekila“ i popije piće.

Memović je ispričao kako mu je Kalender objasnio da nemaju namjeru ubiti Mekića, već da mu samo žele dati injekciju za uspavljivanje i da će to uraditi Turković sa nekim momkom iz Bijeljine.

Kad se vratio, u kući nije zatekao Mekića i Cortez, a ispred nije bilo ni Mekićevog automobila. Opisao je kako su svuda po kući bili tragovi krvi, kako je pokupio nekoliko puščanih zrna i 19 čahura ispaljenih iz automatske puške te, ih sakrio u šupi pored kuće. Zatim je kupio farbu, okrečio zidove, a dio namještaja zapalio.

Kasnije je te čahure i zrna predao Loli Toliću, bratu ubijenog Marija, u nadi da će mu za informaciju o lokaciji na kojoj se nalazi tijelo njegovog brata isplatiti obećanu nagradu od 70.000 eura. Memović je priznao da je sa tim novcem planirao pobjeći iz BiH.

Memović je svjedočio i o tome kako su Mekić i Dumanjić nabavljali drogu u Južnoj Amarici i prodavali je na Balkanu.

Prema Memovićevim riječima, Mekić je u Holandiji angažovao čovjeka koji je drogu krijumčario do Beograda. Nazvao ga je gutačem jer je narkotike prenosio u vlastitom želucu. Na taj način je u jadnom navratu mogao prenijeti i kilogram droge. U Beogradu je robu preuzimao Dumanjić, objasnio je Memović i dodao da su se Mekić i Dumanjić kasnije posvađali zbog neizmirenih dugova.

Svjedok je naveo i to da je Mekić u Argentini kupio veću količinu kokaina, u što je uložio nekoliko miliona eura. Kokain je tokom transporta zaplijenjen u Hrvatskoj, u akciji Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK). Prema njegovim riječima, Mekić je drogu isporučivao Turkoviću i Toliću. Turković je kokain dalje prodavao u BiH, dok je Tolić bio zadužen za Hrvatsku, objasnio je Memović.

Lolo Tolić je svjedočio o događajima koji su prethodili ubistvu njegovog brata.

Rekao je da je Marijo sa prijateljem Vernerom Ajdarijem krenuo u Sarajevo po 30.000 eura koje mu je Turković dugovao, objasnivši da je te pare Marijo posudio Turkoviću da plati kauciju za hapšenje zbog ubistva Taiba Torlakovića. Posljednji put je s bratom razgovarao 25. marta 2010. godine, kada ga je Marijo pozvao na druženje u restoran „Toscana“ u Sarajevu.

Lolina supruga Tatjana Tolić kazala je da joj je Marijo jednom rekao da je Turković opasan i da uvijek nosi pištolj.

Zijad Turković je optužen za pet ubistava i tri pokušaja ubistva. Optužnicom se Turković tereti za rukovođenje kriminalnom organizacijom koja se bavila iznudama, trgovinom droge i oružja. Optužen je i za pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, nezakonito sticanje dionica fabrike „Ključ“ te pranje novca.

Sljedeće suđenje zakazano je za 7. juni.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN