Memović priznao krivicu i pristao svjedočiti protiv Turkovića

Hajrudin Memović je, priznavši da je pomagao u prikrivanju dokaza sa mjesta ubistva Midhata Mekića i njegove djevojke Lucija Salas Kortez, pristao u nastavku suđenja svjedočiti protiv Zijada Turkovića i njegovih saradnika.

Jučer je Sud Bosne i Hercegovine u nastavku suđenja u slučaju Turkovića prihvatio sporazum o priznanju krivice između Hajrudina Memovića i Tužilaštva BiH.

Memović je priznao da je pomagao Turkoviću i njegovim saradnicima u ubistvu Midhata Mekića i njegove djevojke Lucije Salas Kortez.

Prema optužnici, on je ključeve kuće u kojoj su ubijeni Mekić i Salas Kortez predao Seadu Dumanjiću. On ih je potom dao Zijadu Turkoviću, optuženom za ubistvo Mekića i njegove djevojke.

Memović i Fadil Aljević su nakon ubistva zaključali kuću, a nekoliko dana kasnije su se vratili i počistili tragove zločina.

Memović je pristao na zatvorsku kaznu od pet godina, a nagodbom se obavezao i da će svjedočiti protiv Turkovića i ostalih optuženih za ubistva, trgovinu drogom, pljačku i druge zločine.

Zbog straha za vlastiti život Memović je zamolio Sud da kaznu izdržava u zatvoru na Kuli u Lukavici ili u Sarajevu.

Jučer je pred Sudom BiH govorio i Dragan Perišić, svjedok Tužulaštva. On je ranije osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog trgovine drogom. Perišić, koji je bio teško ranjen 2009. godine, izjavio je da je Isljam Kalender, Turkovićev kum i ključni svjedok Tužilaštva BiH, naručio čovjeka koji ga je tada pokušao ubiti.

U ranijem svjedočenju Kalender je kazao da je Turković angažovao Rajka Milovanovića iz Zvornika, obećavši mu 20.000 eura za Perišićevo ubistvo. Kazao je i da je Turković posjedovao spisak od 15 ljudi koje je trebalo ubiti. Na spisku se nalazio i Perišić, kazao je Kalender.

Jučer je Perišić izjavio da je sa Turkovićem u dobrim odnosima i da je njegovo ubistvo naručio Kalender. Prema Perišićevom opisu događaja, na njega je ispred zgrade u kojoj živi, u sarajevskom naselju Alipašino Polje, pucao visok mršav čovjek u tamnoj dukserici. Kazao je da ga je prvi metak pogodio u leđa, a zatim se čulo još pet ili šest pucnjeva. Perišić je pogođen sa pet metaka, a tri se još uvijek nalaze u njegovom tijelu.

O pokušaju ubistva Perišića svjedočio je i Fikret Kajević, vlasnik ugostiteljskog objekta „Royal“ u Vogošći kod Sarajeva.

Kajević je svjedočio kako je Turković u vijeme pokušaja ubistva Perišića bio u noćnom klubu „Aqua“u sarajevskom predgrađu. Ovaj sarajevski ugostitelj je kazao da su ga obavijestili o ranjavanju Perišića te da je tu informaciju prenio Turkoviću koji je sjedio nedaleko od njaga. Prema Kajevićevim riječima, Turković je bio iznenađan tom viješću.

Kajević je, također, izjavio da je nakon pokušaja ubistva Mensura Aljičevića, za koje se tereti Turković, otišao kod njega kući. Kaže da mu je sutradan Aljičević rekao da na sigurnosnim kamerama koje je imao ništa nije snimljeno.

Aljičević je na prošlom suđenju izjavio da ga je Turković pokušao ubiti iz osvete, jer je on 1991. godine upucao njegovog brata.

Svjedok je izjavio da mu je Aljičević ispričao kako je „policija pregledala snimke i rekla da je kamera snimila srebrenog Audija A3 kako prolazi ispred njegove zgrade“.

Kajević kaže da je vlasnik tog auta Emir Zeković, Kalenderov šura i svjedok pokajnik Tužilaštva BiH. Zeković je u ranijem svjedočenju rekao da je o svim kriminalnim poslovima naredbe dobivao od Kalendera.

O pokušaju ubistva Perišića svjedočili su i braća Elvedin i Elvis Zemanić. Njihova sestra je Perišićeva supruga. Obojica su izjavila da su prije ranjavanja sjedili sa Perišićem u pekari „Aspek“, blizu njegove zgrade. Zbog sumnje da je pucao na Perišića, Elvedin je proveo mjesec dana u pritvoru. Elvis je izjavio da je Perišić sumnjao da Turković želi da ga ubije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN