Search
Close this search box.

Milion maraka za kućni zatvor

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je pronašao da je Federalno ministarstvo pravde u prošloj godini prekršilo Zakon o javnim nabavkama BiH pri postupku odabira dobavljača elektronskih nadzora u izvršenju kazne kućnog zatvora. Kao jedinom ponuđaču na tenderu, firmi Unis Telekomunikacije d.d. Mostar, 10.1.2012. godine je dodijeljen ugovor vrijedan 1,2 miliona KM. Novac im je dat unaprijed, prije izvršenog posla.

U izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja ovog ministarstva za prošlu godinu, revizori su objavili podatak da je za spomenuti novac predviđeno korištenje opreme elektronskog nadzora za 50.000 dana, odnosno, 20 KM po danu jednog zatvorenika. Revizori su izračunali da je za ugovoreni iznos potrebno dnevno pratiti 137 zatvorenike. Njima nije predočen dokaz da je urađena analiza ovakvog načina izvršenja zatvorske kazne, čime bi se pokazala opravdanost potpisanog ugovora. Izmjenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija FBiH od jula 2011. godine omogućeno je izvršenje zatvorske kazne u kućnom pritvoru.

Ministar pravosuđa Zoran Mikulić je 29.9.2011. godine ubrzanim ograničenim postupkom donio odluku o pokretanju postupka javne nabavke opreme za program praćenja osuđenika putem elektronskih narukvica. Ograničeni postupak se, sukladno Zakonu o javnim nabavkama BiH, može donijeti u slučaju obimnih ili složenih nabavki, pri čemu to znači da bilo koji dobavljač koji želi postati kandidat može zahtijevati učešće, ali samo oni kvalificirani kandidati koje pozove ugovorni organ mogu dostaviti ponude. U ovakvom načinu nabavke se ide na prekvalifikaciju, gdje se vrši selekcija kandidata.

Prema nalazima revizora, tendersku dokumentaciju je u fazi prekvalifikacije preuzelo 17 dobavljača, a ponudu su dostavile tri firme: Unis Telekomunikacije d.d. Mostar, Sword Security Sarajevo i Middle Point Sarajevo. One su ispunjavale propisane uvjete i mogle su se smatrati kvalificiranim za dalji postupak. Međutim, nakon dopisa kvalificiranim ponuđačima, ponuda je pristigla samo od Unisa, druga dva ponuđača su odustala. S jedinim ponuđačem je i potpisan ugovor, što su revizori ocijenili pogrešnim, budući da jedna ponuda ne osigurava stvarnu konkurenciju i da je postojala mogućnost poništenja ponude. To se nije desilo.

Asim Younis, direktor Zaštitarske agencije Sword Security, izjavio je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) da je od tendera odustao zbog nepravilnosti koje je uočio u proceduri. Za njega je problematičan rok od 45 dana u kojem se od dobavljača tražilo da uradi nabavku i montažu opreme te obuči ljude koji će raditi na nadzoru osuđenika. Kaže da je u Ministarstvu dobio informaciju da će Unis imati godinu dana od potpisivanja ugovora za uspostavu cjelokupnog sistema.

Naš sagovornik je podnio prijavu za sumnju u korupciju pri ovom tenderu nekolicini institucija, među kojima je i Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije koja je prijavu proslijedila Federalnoj upravi policije na dalje postupanje. Povratnu informaciju, tvrdi, još uvijek nije dobio.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.