Search
Close this search box.

Mirsad Ćeman novi sudija Ustavnog suda BiH

Izabran većinom glasova poslanika Parlamenta FBiH
Mirsad Ćeman, bivši član predsjedništva SDA većinom je glasova poslanika Parlamenta FBiH u junu izabran za novog sudiju Ustavnog suda BiH. (Foto: CIN)

Misad Ćeman, bivši visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) izabran je u četvrtak za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) većinom glasova poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Ovaj bivši poslanik SDA, trenutno advokat, koji je u dva kruga tajnog glasanja dobio najveći broj glasova, pobijedio je u utrci za sudačku funkciju najmlađeg kandidata, tridesettrogodišnjeg Damira Arnauta, savjetnika člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Ćemanov izbor poslanici su dva puta potvrdili natpolovičnom većinom glasova, na insistiranje Muniba Jusufovića, predsjednika kluba poslanika Silajdžićeve Stranke za BiH (SBiH). U finalnom krugu glasanja Ćemana su podržala 54 poslanika, dok je 19 bilo protiv, a četiri su bila uzdržana.

Ćeman je u drugom krugu glasanja dobio podršku najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), čiji je poslanik Damir Mašić za skupštinskom govornicom upitao kako je moguće da u uži izbor za sudiju ovoga suda uđe kandidat koji nije nostrifikovao fakultetsku diplomu u BiH i ima samo godinu radnog staža u zemlji. Arnaut je, naime, uz brojna priznanja doplomirao, a potom magistrirao i doktorirao u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanja Ismet Osmanović kazao je da je ova komisija znala da Arnautova diploma nije nostrifikovana u BiH, dok je članica Komisije Amila Alikadić-Husović istakla da diplome u zemlji nisu nostrifikovala ni trojica stranih sudaca zaposlena u Ustavnom sudu BiH.

Iako je većina poslanika ocijenila da Ćeman zadovoljava profesionalne kriterije, nekolicina je poslanika izjavila da prevagu u izboru, ipak, ima politika, te da je potrebno utvrditi precizne kriterije za izbor budućih sudaca Ustavnog suda BiH. Naime, jedini kriterij definisan Ustavom je da sudije ovog suda trebaju biti ‘istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda.’ Na ovoj poziciju ostaju do navršenih 70 godina života ili do razrješenja sa dužnosti odlukom Suda.

Novi sudija Ustavnog suda BiH jedan je od 14 kandidata koji su se javili na natječaj raspisan u aprilu, zbog odlaska u penziju sutkinje Hatidže Hadžiosmanović-Mahić. Komisija za izbor i imenovanja je suzila izbor na pet kandidata, a Predstavničkom domu preporučila da tajnim glasanjem izabere novog suca. Prvi krug glasanja nisu prošli Amor Mašović, poslanik u Parlamentu FBiH, Sevima Sali-Terzić, viši pravni savjetnik u Ustavnom sudu BiH, te Faris Vehabović, bivši registrar ovog suda.

Ćeman je rođen 1955. godine u selu Miljanovci pokraj Tešnja. Diplomirao je na banjalučkom Pravnom fakultetu nakon čega se zaposlio u pravnoj službi Opštine Tešanj. Dvije godine kasnije počeo je raditi u Tvornici svjećica Enegoinvest RO Enker gdje je ostao do 1990. godine.

Sa pozicije predsjednika Izvršnog odbora u Opštini Tešanj prešao je u Skupštinu Zeničko-Dobojskog kantona, a potom i u Parlament FBiH.

Bio je član mnogih komisija i radnih tijela koja su se bavila ljudskim pravima i ustavnim pitanjima. Pravosudni ispit je položio 1998. godine u 43 godini života.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.