Na suđenju Turkoviću otkriveni jezivi detalji ubistava

Vještak je tokom suđenja otkrio jezive detalje ubistava pet osoba, za koje tužilaštvo tereti Zijada Turkovića i njegovu organizovanu kriminalnu grupu.

Nermin Sarajlić, sudski vještak i specijalista za sudsku medicinu, je tokom današnjeg suđenja u slučaju Turkovića i ostalih na Sudu BiH rekao da je svih pet osoba, na čijim tijelima je vršio obdukciju, umrlo nasilnom smrću.

Radi se o tijelima: Midhata Mekića, Lucije Salas Cortez, Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Rajka Milovanovića. Prema optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ova ubistva se pripisuju pripadnicima kriminalne organizacije Zijada Turkovića, optuženog za niz krivičnih djela.

Mekić i Salas Cortez su ubijeni sa 19 hitaca iz „heklera“, u mjestu Binježevo, u kući u kojoj su privremeno stanovali. Tužilaštvo tvrdi da je Turković nakon toga naredio prebacivanje tijela u vikend-naselje Šavnici pored Sarajeva. Sead Dumanjić i Isljam Kalender, koji su optuženi za pomaganje u ubistvu, su skupa sa pokojnim Rajkom Milovanovićem iz Zvornika ubacili njihova tijela u već iskopanu raku i posuli živim krečem.

Vještak je objasnio da kreč uništava mikroorganizme i insekte, što usporava raspadanje tijela i sprječava miris raspadanja. Mekić je umro od rana u predjelu glave i grudnog koša, nanesenih vatrenim oružjem, kao i Salas Cortez koja je bila u četvrtom mjesecu trudnoće – pokazao je nalaz obdukcije koji je priložio Sarajlić.

Kada su ekshumirana tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija, krajem decembra 2010. godine u mjestu Ivan-Sedlo, bila su okrenuta jedno nasuprot drugom. Tijelo Ajdarija je bilo ukopano u vreći za spavanje, a uz njega su pronađeni vozačka dozvola, tri mobitela i novčanik sa 500 eura. Glava i grudni koš su bili omotani najlonom i ljepljivom trakom, a Sarajlić pretpostavlja da je to učinjeno zbog krvarenja četiri smrtonosne rane na glavi i grudom košu.

Tolićevo tijelo je pronađeno nekompletno, a na vještačenje su naknadno dostavljeni lopatica, nadlaktica, potkoljenica i lisna kost. Budući da su tijela bila ukopana plitko u zemlji, a i zbog ugriza na nekim dijelovima oba tijela, vještak pretpostavlja da su životinje osjetile miris tijela te otkidale dijelove.

Tolić i Ajdari su 2010. godine ubijeni hicima iz „škorpiona“ sa prigušivačem, u kući u sarajevskom naselju Bistrik. Njih je, navodi se u optužnici, prema Turkovićevoj naredbi likvidirao Milenko Lakić, plaćeni ubica iz Bijeljine.

Tijelo Rajka Milovanovića iz Zvornika pronađeno je u Jahovici kod Janje, uz rijeku Drinu. U optužnici se navodi da je i njega ubio Lakić, prema Turkovićevim uputama. Prethodno je sam Milovanović iskopao raku u koju je kasnije zakopan. Sarajlić je vještačenjem dokazao da je Milovanović ubijen metkom u potiljak, dok je ostalima pucano u prednji dio glave.

Identitet ubijenih je putem DNK analize utvrdio Rijad Konjhodžić, inžinjer molekularne biologije i hemije.

Uz pet ubistava i tri pokušaja ubistva, Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogama i oružjem, razbojništvo, iznudu i druga krivična djela. U optužnici se, između ostalog, navodi da je Turković od početka 2005. do septembra 2010. godine predvodio grupu ljudi koja je trgovala heroinom i kokainom. Optužen je i za pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te pranje novca.

Nastavak suđenja je najavljen za 24. maj.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN