Search
Close this search box.

Nedodirljiva elita u organizovanom kriminalu

Sheelagh Brady, bivša uposlenica Jedinice za analitičke poslove Policijske misije Evropske unije u BiH. Foto: radiosarajevo.ba

Sheelagh Brady, bivša uposlenica Jedinice za analitičke poslove Policijske misije Evropske unije u BiH, danas je u Sarajevu prezentirala rezultate istraživanja tokom kojeg je čula brojne optužbe o umiješanosti moćne bh. elite u poslove trgovine drogom, oružjem i ljudima.

„Rečeno je da se droge ne oduzimaju jer su oni koji su u to umiješani moćna elita povezana sa drugima van zemlje, a svi su na pozicijama koje i njih i droge čine nedodirljivima“, navodi Brady u izvještaju „Organizovani kriminal u BiH“.

Ona kaže da slika organizovanog kriminala u BiH nije kompletna te da to ostavlja prostor za manipulaciju i dozvoljava navodnim vezama između kriminalaca i moćne elite da prođu neprimijećeno i neistraženo.

Brady navodi da je obim organizovanog kriminala nemoguće u potpunosti odrediti zbog nedostatka obavještajnih podataka, njihove ograničene razmjene među policijskim agencijama, kao i zbog političke opstrukcije.

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU-a u BiH koji je prisustvovao prezentaciji izvještaja, kazao je da je potrebno riješiti pitanje finansiranja policije i obavještajnih agencija te razmjene i koordinacije podataka koje imaju.

„Pošto je dosta novca uloženo u policijske agencije, potrebno je istražiti u šta je potrošen novac, da li je dobro uložen i napraviti finansijske analize“, kazao je Daviddi.

Brady se u izvještaju osvrnula i na „netradicionalne vrste organizovanog kriminala“, kao što su prevare u procesu privatizacije, nabavki i tendera, navodeći da je zabilježeno malo reakcija na ova dešavanja, jer policijske agencije kažu da nemaju kapacitete za istraživanje tih djela.

Autorica dodaje da je korupcija jedno od zabrinjavajućih pitanja u BiH, zbog malog broja procesuiranih slučajeva te činjenice da nekolicina osuđenih provodi malo ili nimalo vremena u zatvoru.

Brady se u istraživanju koristila podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Naime, CIN je objavio da se zatvorska kazna za korupciju izriče svakom petom osuđeniku, dok 80 posto osuđenih prođe sa uvjetnim ili novčanim kaznama.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.