Search
Close this search box.

Neistinit podatak u biografiji ministra Đokića

Ministar u Vladi RS-a Petar Đokić nema diplomu državnog Ekonomskog fakulteta u Beogradu, već dvije diplome privatne poslovne škole „Megatrend“.
Petar Đokić je predsjednik Socijalističke partije RS-a od 2002. godine (Foto: S. Pašalić)

U zvaničnoj biografiji ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petra Đokića piše da je 1991. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. On je to prošle godine potvrdio i Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), ali sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu tvrde da Đokić nikada nije bio njihov student.

Novinari CIN-a su otkrili da je Đokić, ustvari, diplomirao na Poslovnoj školi „Megatrend International Expert Consortium Limited“ u Beogradu. Osam godina kasnije, kad je već bio na funkciji predsjednika Narodne skupštine RS-a, Đokić je zatražio od Fakulteta za poslovne studije da mu prizna diplomu. Kako je ovaj fakultet bio pravni sljedbenik škole koju je on završio, ministru Đokiću je priznata diploma iz 1991. godine u zvanju diplomiranog ekonomiste u oblasti menadžmenta.

Nakon toga Đokić je na istom fakultetu položio još 13 ispita te 2001. godine završio još jedan studijski program i postao ekonomista u oblasti izvršnog upravljanja.

Novinarka CIN-a je tražila da razgovara sa Đokićem u vezi sa netačnim podacima iz biografije, ali su umjesto njega iz Ministarstva u e-mailu poslali objašnjenje da ministar, ustvari, ima diplomu sa „Megatrend“ univerziteta.

Đokić nije jedini čiji su se podaci o obrazovanju iz zvaničnih biografija pokazali netačnim. Naime, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je ranije za CIN rekao da je diplomirao na državnom Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Međutim, na ovom fakultetu su rekli da to nije tačno, a potvrda o Skakinoj diplomi je stigla sa druge adrese – privatnog Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku.

Abdulah_Skaka
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je ranije za CIN potvrdio da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, međutim on je diplomirao na privatnom fakultetu u Travniku (Foto: CIN)

Novinari CIN-a su u oktobru prošle godine pozvali Skaku i pitali ga zašto nije rekao istinu. Odgovorio je da je diplomirao u Travniku i dodao da se ne sjeća zašto to nije pomenuo u ranijem intervjuu. U Skakinoj zvaničnoj biografiji na stranici Gradske uprave je pisalo da je diplomirao na državnom univerzitetu u Sarajevu. On je tvrdio da ne zna za to, ali da će taj podatak ispraviti.

Danas u njegovoj biografiji piše da je diplomirao u Travniku, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U Đokićevoj i dalje stoji da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1991. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.