Search
Close this search box.

Neustavni Zakon o pomilovanju FBiH

Ministarstvo pravde je izbacilo odredbe Zakona o pomilovanju FBiH za čije se kršenje sumnjiči Živko Budimir, predsjednik FBiH.

Federalno ministarstvo pravde je pokrenulo izmjene Zakona o pomilovanju Federacije BiH (FBiH) nakon što su njegove pojedine odredbe proglašene neustavnim.

Ustavni sud FBiH je u oktobru 2013. godine presudio da je neustavno to da predsjednik FBiH prije donošenja odluke o pomilovanju treba obaviti konsultacije sa svojim zamjenicima. Sud je neustavnim proglasio i odredbu Zakona prema kojoj se ne mogu pomilovati osobe koje su već dobile pomilovanje od izdržavanja zatvorske kazne.

Iz Ministarstva su saopćili da je Nacrt Zakona usklađen sa odlukom Ustavnog suda te da je upućen Uredu za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU-a od kojeg očekuju neophodno mišljenje.

Nakon što Ured dostavi mišljenje, tekst Zakona će biti upućen Federalnoj vladi a ona će ga uputiti u Parlament FBiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužilo predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još šest osoba za kršenje ovih odredbi Zakona o pomilovanju FBiH. Suđenje nije počelo, jer se Sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio nenadležnim. Predmet je proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu iz kojeg navode da je ovaj slučaj u završnoj fazi krivičnog postupka.

Advokat Ragib Hadžić je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) izjavio da optužbe protiv njegovog branjenika Budimira nisu osnovane. Objašnjava da je Budimir radio u skladu sa Ustavom FBiH koji je iznad Zakona o pomilovanju.

Zahtjev za utvrđivanje ustavnosti spornih zakona o pomilovanju FBiH je 2010. godine podnijela tadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto. Tri godine kasnije isto je učinio i Budimir.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.