Search
Close this search box.

Nezakonite nabavke u mostarskim „Cestama“

Ispravka netačnih navoda o poslovanju JP Autoceste FBiH

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio vijest „Nezakonite nabavke u Autocestama FBiH“ 03.08.2012. godine u kojoj smo iznijeli netačne podatke o poslovanju Javnog preduzeća Autoceste FBiH d.o.o. Mostar u 2011. godini.

Podaci koje je CIN objavio odnosili su se na poslovanje Javnog preduzeća Ceste d.d. Mostar, a navedeni su u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH „Generalni nalazi po izvršenim revizijama za 2011. godinu za budžet FBiH i javna preduzeća“ i „Izvodima iz izvještaja o izvršenoj reviziji javnih preduzeća“ od 27. jula 2012.

CIN se izvinjava JP Autoceste FBiH d.o.o i čiteteljima zbog štete koja je mogla nastati objavljivanjem netačnih navoda na internet stranici naše kuće www.cin.ba.

U nastavku možete pročitati ispravljenu vijest:

Javno preduzeće Ceste Mostar d.d. prošle je godine potrošilo 5,8 miliona KM za nabavke koje nisu provedene u skladu sa zakonom, navodi se u skraćenom izvještaju o reviziji javnih preduzeća Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Revizori su, također, pronašli da su u ovom preduzeću pogrešno obračunate naknade usposlenicima te da državi nisu plaćani porezi.

Prema navodima iz izvještaja preduzeće Ceste d.d Mostar je 2011. godinu završilo sa više od pola miliona KM gubitka. Unatoč tome, firma je zaposlenicima isplaćivala naknade regresa za godišnji odmor, u ukupnom iznosu od 126.500 KM. Prema riječima Glavnog revizora Ibrahima Okanovića regres nije trebao biti isplaćivan, jer preduzeće posluje sa gubitkom.

U izvještaju se takođe navodi da je na osnovu odluka direktora ovog preduzeća radnicima na ime terenskog dodatka isplaćeno 349.722 KM. Revizori su utvrdili da se radilo o putnim troškovima koji su prikazani kao terenski dodatak, za što se isplaćuju veći iznosi.

Također, u izvještaju revizora se navodi da su inspektori Porezne uprave FBiH u junu prošle godine utvrdili da JP Ceste nije platilo porez od oko 230.000 KM. Revizori zaključuju da se ni to nije smjelo dogoditi, jer firma ima obezbijeđena redovna sredstva iz budžeta za tu namjenu.

Revizori su utvrdili i da je preduzeće propustilo platiti odštetu u ukupnom iznosu od 172.412 KM, nastalu po osnovu sudskih sporova koji se vode protiv ovog preduzeća. Sporovi su vođeni po osnovu tužbi za štete nastale u saobraćajnim nezgodama koje su uzrokovane oštećenjem kolovoza koje održavaju JP Ceste.

Demant Javnog preduzeća Autoceste d.o.o. Mostar

Objavljeno: 3.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN