Njemačka televizija o CIN-ovom istraživanju

ZDF objavio prilog o bh. fudbalu

Njemačka državna televizija ZDF objavila je 13. septembra prilog koji je baziran na istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva pod nazivom Autogolovi bh. fudbala. Za potrebe priloga novinar ZDF-a je intervjuisao Dinu Jahića koji je bio na čelu bh. tima novinara. Cijela reportaža je prevedena i objavljena na bh. portalima.

U prilogu ZDF-a govorilo se o pripremama bh. reprezentacije za kvalifikacije na Svjetsko fudbalsko prvenstvo, te o tome kako su dobre igre reprezentacije u suprotnosti sa stanjem u Premijer ligi BiH.

Prilog možete pogledati ovdje.

Novinar ZDF-a je sa Jahićem razgovarao bh. fudbalu. Također su posjetili i snimili prostorije CIN-a. U prilogu su također korištene fotografije iz istraživanja koje je objavljeno krajem 2008. godine na temu korupcije, sudskih procesa protiv čelnika Nogometnog/fudbalskog saveza BiH i srozanog imidža Premijer lige BiH.

Ugledni njemački list Spiegel je početkom februara ove godine također na osnovu CIN-ovog istraživanja objavio tekst o bh. fudbalu kojeg su prenijeli mediji u BiH ali i regionu.

Bh. istraživanje je bilo dio regionalnog projekta o problemima u sportu koji je rađen pod okriljem Organized Crime and Corruption Reporting Project. Jedan od osnivača ovog udruženja je i CIN, čije uredništvo savjetuje i učestvuje u kreiranju uredničke politike udruženja.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN