Search
Close this search box.

Nova krivična prijava protiv vlasnika „Vučka“ nakon pisanja CIN-a

Vlasnici i direktor Aparthotela „Vučko“ na Jahorini prijavljeni su za više krivičnih djela nakon CIN-ove priče o poslovanju i izgradnji kompleksa koje su pratili milionski dugovi, otuđenje državne zemlje, skrivanje profita i prevareni partneri. 

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) su krajem augusta 2023. godine zaprimili krivičnu prijavu biznismena Dragana i Bojana Đordana protiv vlasnika apartmanskog kompleksa „Vučko“ na Jahorini: Aleksandra Provića, Milomira Provića i Mirka Tice te protiv direktora kompleksa Marka Uskokovića.

Oni su prijavljeni zbog zloupotrebe položaja, udruživanja radi vršenja krivičnih djela i izvršenja krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja. Prijava se odnosi i na “sporazumno poduzete radnje s ciljem otuđenja imovine društva ‘Club Aparthotel Vučko’“ te pridobijanje protupravne imovinske koristi.

Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) je potvrđeno iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu da je krivična prijava protiv Provića, Tice i Uskokovića podnesena u vezi sa poslovanjem firme „Club Aparthotel Vučko d.o.o.“ koja upravlja kompleksom „Vučko“.

Ovu firmu su Provići i Tica osnovali sa Draganom i Bojanom Đordanom, biznismenima iz Rusije s kojima su dogovorili ulagati i uplaćivati novac za izgradnju apartmana na Jahorini. Plan je bio da uloženo vrate prodajom apartmana, a da dobit firme podijele njihova djeca kao suvlasnici u ovoj firmi.

Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je i ranije, u junu 2022. godine, zaprimilo krivičnu prijavu protiv Mirka Tice i Marka Uskokovića koja se, također, odnosila na poslovanje „Cluba Aparthotela Vučko“, ali Tužilaštvo ni nakon više od godinu nije razmatralo ovu prijavu.

„Nakon analize dostavljenih materijala u oba predmeta i nakon što se provedu sve potrebne mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, a u cilju prikupljanja svih relevantnih dokaza i činjenica u vezi sa ovim prijavama, postupajući tužioci će donijeti odgovarajuće odluke“, odgovorili su za CIN iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

„Vučko“ pojeo milione na otuđenoj državnoj zemlji
Falsifikati, prevareni partneri i milionski dugovi decenijama su pratili izgradnju i poslovanje hotelskog kompleksa „Vučko“ na Jahorini kojim upravljaju otac i sin Prović. Općinske vlasti su im omogućile prisvajanje državne zemlje, a entitetske im dale milionske kredite koje vraća Bosna i Hercegovina. Istovremeno, Provići su skrivali milionski profit.

CIN je u junu 2023. godine otkrio da su falsifikati, prevareni partneri i milionski dugovi decenijama pratili izgradnju i poslovanje kompleksa „Vučko“ na Jahorini kojim upravljaju otac i sin Milomir i Aleksandar Prović. Općinske vlasti su im omogućile prisvajanje državne zemlje, a entitetske dale milionske kredite koje vraća Bosna i Hercegovina (BiH). Istovremeno, Provići su skrivali milionski profit.

Provići su od Opštine Pale dobili državno zemljište koje prema Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH nije moglo preći u privatno vlasništvo. Na ovom zemljištu su gradili apartmane sa investitorima Mirkom Ticom i Draganom Đordanom koji su, prema ortačkom ugovoru, trebali srazmjerno ulagati u gradnju. Međutim, nakon godina saradnje će se ispostaviti da je novac u cijelosti investirao samo Dragan Đordan. Tica je uplatio polovinu dogovorenog iznosa, a ulaganje Provića je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

„Dao sam više od 13 miliona KM sa 63 uplate sa mog privatnog računa na koje sam prethodno uredno platio sve poreze. Vratili su mi svega 235.000 KM”, rekao je Đordan.

Nekretnine koje su dijelili sa investitorima Provići su 2012. godine bez njihovog znanja i uz falsifikovanu dokumentaciju založili za kredit u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) u iznosu od šest miliona maraka. Kredit su uzeli na njihovu firmu „B&B Vučko“, a odobrio im ga je dugogodišnji prijatelj Aleksandar Džombić, tadašnji premijer Republike Srpske (RS) i predsjednik Kreditnog odbora IRB-a.

IRB je firmi „B&B Vučko“ odobrio kredit iz sredstva Evropske investicijske banke (EIB) za koje se BiH zadužila kako bi finansirala investicijske projekte preduzeća u RS-u. Međutim, Provići nikada nisu vratili kredit koji u međuvremenu vraća država BiH jer se na to obavezala EIB-u.

„Šta je onda tu vama ili nekome sporno? Država vraća i država će naplatiti ovo”, rekao je Aleksandar Prović.

„Siva kasa” apartmana na Jahorini
Aparthotel „Vučko“ na Jahorini je godinama vodio „sivu kasu“ u kojoj je skrivao stvarne prihode od iznajmljivanja apartmana i poslovanja restorana čime je izbjegao plaćanje poreza i boravišne takse za goste.

CIN je otkrio i da je Aparthotel „Vučko“ na Jahorini godinama vodio „sivu kasu“ u kojoj je skrivao stvarne prihode od iznajmljivanja apartmana i poslovanja restorana čime je izbjegavao plaćanje poreza i boravišne takse za goste.

Vlasnici apartmana su 2019. godine prijavili policiji RS-a da je Aleksandar Prović izdavao njihove apartmane mimo hotelske recepcije i da je time oštetio budžet za više od milion maraka poreza.

Po istom osnovu Proviće su prijavili i bivši i sadašnji uposlenici, navodeći da je u ovom hotelu „utaja poreza standardna pojava“. Prijavio ih je i Đordan zbog privrednog kriminala, utaje poreza, falsifikovanja dokumenata i prevare. Međutim, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je 2022. godine obustavilo istragu po svim prijavama.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.