Search
Close this search box.

Nova pravila za izbor branilaca po službenoj dužnosti

Iz Regionalne advokatske komore kažu da će time biti smanjene mogućnosti zloupotreba i da će branioci imati ravnopravniji tretman.

Kantonalni sud u Sarajevu od početka ovog mjeseca primjenjuje novo pravilo za izbor branilaca po službenoj dužnosti prema kojem će se sudska lista advokata mijenjati svaka tri mjeseca. Ono će od 1. novembra primjenjivati i u Općinskom sudu Sarajevo, kažu u ovoj pravosudnoj instituciji.

Upravni odbor Regionalne advokatske komore iz Sarajeva je u julu ove godine odlučio da napravi novi popis branilaca po službenoj dužnosti na kojem se nalazi nešto više od 150 advokata poredanih po abecednom redu. Oni su podijeljeni u tri jednake liste, a svaka od njih će sudovima biti dostavljana na period od tri mjesaca.

Prva lista advokata će vrijediti do 1. januara 2012. godine kada će Komora dostaviti spisak sa drugom trećinom advokata, da bi treća lista na red došla 1. aprila.

U odluci Komore stoji da će se na ovaj način smanjiti mogućnost zloupotrebe i malverzacija pri izboru advokata koji brane po službenoj dužnosti, kao i da će veći broj branilaca dobiti priliku za angažman pred sudovima.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je početkom jula objavio priču o velikim razlikama u prihodima branilaca po službenoj dužnosti kao i o slučajevima u kojima su sudije i sudski policajci navodno sugerisali izbor advokata.

Prema podacima koje je CIN prikupio, iz budžeta 41 suda u BiH je između 2005. i 2010. godine potrošeno najmanje 32 miliona KM za odbrane po službenoj dužnosti. Najveće prihode ostvarili su advokati Omar Mehmedbašić (864.000 KM), Izet Baždarević (548.000 KM) i Selman Zijadić (530.000 KM). Pritom je čak 85 posto ostalih advokata – njih 753 –zaradilo manje od 50.000 KM.

Pod uticajem CIN-ove priče, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je sredinom jula donijelo odluku o kreiranju kompjuterskog sistema za praćenje odbrana po službenoj dužnosti na svim sudovima u zemlji.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN