Search
Close this search box.

Novac za hitne potrebe trošen nenamjenski

Prošle godine je federalna vlada izdvojila šest miliona KM za hitne potrebe, ali je namjenski potrošeno samo deset posto tog novca.

Federalni revizori su pronašli da je tokom prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nenamjenski potrošila 90 posto budžetskih rezervi namijenjenih za hitne potrebe.

U rezervi za 2013. godinu bilo je planirano nešto više od šest miliona KM za hitne i nepredviđene izdatke, ali je za zakonom predviđenu namjenu potrošeno 600.000 KM. Ostatak od 5.497.038 KM potrošen je mimo namjene, nevedeno je u revizorskom izvještaju o radu Vlade FBiH u prošloj godini.

Zakon o budžetima FBiH i Zakon o izvršenju budžeta FBiH propisuju da se iz sredstava tekuće rezerve podmiruju hitni i nepredviđeni izdaci koji se pojave u toku budžetske godine. Obično su to troškovi za ublažavanje posljedica požara, poplava, suša i drugih prirodnih nepogoda.

Tako je Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću dobila 500.000 KM nakon požara koji se dogodio u ovoj bolnici, dok je 100.000 KM otišlo za sanaciju klizišta oko Hidroelektrane “Bogatići” kod Trnova.

Ipak, u izvještaju je navedeno da je najveći dio tekuće rezerve, iznos od 1.640.000 KM, utrošen za finansiranja provođenja zakonske revizije korisnika boračko-invalidske zaštite te za isplatu jednokratnih novčanih pomoći penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga BiH, u ukupnom iznosu od 1.394.070 KM.

Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je iz tekuće rezerve dodijeljeno 90.000 KM za plaćanje neizmirenih obaveza iz 2012. godine u koje ulaze izdaci za: komunalne usluge, nabavku materijala i sitnog inventara, usluge prijevoza, unajmljivanje imovine, tekuće održavanje te izdaci za osiguranje bankarskih usluga.

Vlada FBiH je iz istog izvora podijelila novac za namjene za koje je već jednim dijelom odobren u okviru budžeta za 2013. godinu. Tako je Federalnom ministarstvu kulture i sporta dodijeljeno 335.000 KM a Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 100.000 KM.

Od ukupnih sredstava rezerve premijer Nermin Nikšić raspolagao je sa oko 137.000 KM, dok su zamjenici Jerko Ivanković Lijanović i Desnica Radivojević imali na raspolaganju po oko 80.000 KM.

Prema vlastitom nahođenju, oni su ovaj novac davali pojedincima, firmama i udruženjima koja su im se direktno obraćala.

Budžetske rezerve za liječenje i školovanje političara
Skoro 90.000 KM iz rezervi budžeta dobili su funkcioneri ili njihova djeca za liječenje i školovanje, što su im omogućile stranačke kolege.

Federalni revizori nisu mogli utvrditi kriterije prema kojim je ovaj novac podijeljen.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.