Novi podaci u CIN-ovoj bazi kažnjenih sudija i tužilaca

Baza „Disciplinske kazne protiv sudija i tužilaca“ sadrži podatke o 184 disciplinske odluke kojima su u posljednjih jedanaest godina kažnjene sudije, tužioci i stručni saradnici koji su u svom radu pravili greške.
DIsciplinske kazne protiv sudija i tužilaca

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je dopunio bazu podataka o disciplinskim kaznama sa 47 novih odluka koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izreklo sudijama, tužiocima i stručnim saradnicima. 

Ova baza sadrži: imena kažnjenih, nazive institucija u kojima su počinili prekršaj, vrstu kazne i opis prekršaja. Novinari su prikupili podatke na osnovu 184 disciplinske odluke kojima su od 2010. do početka 2021. godine kažnjene sudije, tužioci i stručni saradnici koji su prekršili Zakon o VSTV-u i etičke kodekse.

Disciplinske komisije VSTV-a su kažnjavale sudije i tužioce zbog: zastare predmeta, presuda koje nisu pisali te osuđenika koje nisu slali u zatvor. Rukovodioci institucija su zapošljavali radnike mimo procedura, sudije su sudile zajedno sa članovima svojih porodica, a neki su se ponašali nepristojno prema kolegama i strankama.

Disciplinske postupke pokreće Ured disciplinskog tužioca (UDT) na osnovu saznanja i prijava o nepravilnostima u postupanju nosioca pravosudnih funkcija. Prijave najčešće pokreću osobe koje su nezadovoljne dužinom trajanja sudskog postupka ili sudskim i tužilačkim odlukama, kazao je novinarima Mirza Hadžiomerović, zamjenik glavne disciplinske tužiteljice.

Iako pravosnažne disciplinske odluke VSTV objavljuje na svojoj internetskoj stranici, ova institucija za to nema ujednačenu praksu. Pojedine odluke se objavljuju u potpunosti, ali u većini slučajeva ne sadrže naziv institucije u kojoj je prekršaj počinjen niti puno ime sankcionisane osobe. Ne objavljuju se ni odluke u kojima je donesena pisana opomena.

Ova baza je jedinstvena jer građanima omogućava pristup potpunim podacima o disciplinskim kaznama protiv sudija i tužilaca.

Prema UDT-u, svrha disciplinskih postupaka je da djeluju preventivno. „Smatram da postoji još jedna opšta svrha discplinskih mjera, a to je očuvanje integriteta pravosuđa i demonstriranje javnosti da svaka povreda dužnosti nosi sa sobom disciplinsku odgovornost“, kaže Hadžiomerović.

Blage kazne za greške sudija i tužilaca
Iako su predmete čuvali u kancelarijama, nisu pisali presude niti osuđenike slali u zatvor, sudije i tužioci su dobijali blage kazne koje nisu utjecale na njihove karijere. Neki od njih su čak i napredovali.

CIN je ranije pisao kako su sudije i tužioci za prekršaje u radu dobijali blage kazne koje nisu utjecale na njihove karijere. Neki od njih su i napredovali.

Također, u posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a Bosne i Hercegovine su oslobodile odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka, a u jednom slučaju disciplinski postupak nisu ni provodili, što je bio presedan. Radi se o slučaju bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u kojem je tužba odbačena bez raspravljanja o njoj.

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce
U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka, a u jednom slučaju disciplinski postupak nisu ni provodili.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN