Novinar i fotograf CIN-a dobitnici nagrada „Eko novinar“

Novinar i fotograf Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Nino Bilajac i Dženat Dreković dobitnici su nagrada „Eko novinar“ koje dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD). Bilajac je nagradu dobio za najbolji pisani tekst, a Dreković za najbolju fotografiju.

Nagrađena je priča „Kralj otrova curi iz mostarske deponije“ je objavljena u junu 2021. godine. Istraživanje Bilajca je pokazalo da otpadne vode sa mostarske deponije sadrže visoku koncentraciju arsena koji bi dugoročno mogao zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom.

Kralj otrova curi iz mostarske deponije
Otpadne vode sa mostarske deponije sadrže visoku koncentraciju arsena koji bi dugoročno mogao zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom.

Na mostarsku deponiju se dnevno doveze više od 100 tona otpada. Ona godinama radi bez okolišne i vodne dozvole, dok istovremeno otpadne vode istječu i ulijevaju se u obližnji potok Sušicu koji prolazi kroz naselje Vrapčići. Javno preduzeće „Deponija“, koje rukovodi gradskom deponijom, nikada nije analiziralo vodu iz potoka iako je od 2008. godine za uređenje deponije potrošeno više od 16 miliona maraka, ali prečistač za otpadne vode nisu nabavili jer „nije došao na red“.

Dreković je nagradu dobio za seriju fotografija koje je uradio tokom ovog istraživanja. One čitaocima omogućavaju da priču o mostarskoj deponiji dožive kroz slike i vizualiziraju radnju koju opisuju riječi u tekstu.

Uz Bilajca i Drekovića nagradu za najbolji audio/videoprilog dobila je Aida Osmančević, novinarka Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHT), za priču „Deponija ‘Uborak’ ostaje gdje je i bila još najmanja pet godina“.

Novinarska nagrada „Eko novinar/ka“ dodjeljuje se u tri kategorije o temi zaštite okoliša: za najbolji medijski tekst, najbolji audio/videoprilog i najbolju fotografiju. Na konkurs je stiglo više od 70 prijava u svim kategorijama.

Nagrade su dodijeljene 5. augusta 2022. godine u Sarajevu u organizaciji CPCD.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Još dvije presude u korist CIN-a

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije presude protiv federalnih ministarstava zbog nepoštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ovo su 13. i 14. presuda u CIN-ovoj borbi za javne podatke, transparentnost i odgovornost institucija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN