Search
Close this search box.

Novinar i fotograf CIN-a dobitnici nagrada „Eko novinar“

Novinar i fotograf Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Nino Bilajac i Dženat Dreković dobitnici su nagrada „Eko novinar“ koje dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD). Bilajac je nagradu dobio za najbolji pisani tekst, a Dreković za najbolju fotografiju.

Nagrađena je priča „Kralj otrova curi iz mostarske deponije“ je objavljena u junu 2021. godine. Istraživanje Bilajca je pokazalo da otpadne vode sa mostarske deponije sadrže visoku koncentraciju arsena koji bi dugoročno mogao zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom.

Kralj otrova curi iz mostarske deponije
Otpadne vode sa mostarske deponije sadrže visoku koncentraciju arsena koji bi dugoročno mogao zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom.

Na mostarsku deponiju se dnevno doveze više od 100 tona otpada. Ona godinama radi bez okolišne i vodne dozvole, dok istovremeno otpadne vode istječu i ulijevaju se u obližnji potok Sušicu koji prolazi kroz naselje Vrapčići. Javno preduzeće „Deponija“, koje rukovodi gradskom deponijom, nikada nije analiziralo vodu iz potoka iako je od 2008. godine za uređenje deponije potrošeno više od 16 miliona maraka, ali prečistač za otpadne vode nisu nabavili jer „nije došao na red“.

Dreković je nagradu dobio za seriju fotografija koje je uradio tokom ovog istraživanja. One čitaocima omogućavaju da priču o mostarskoj deponiji dožive kroz slike i vizualiziraju radnju koju opisuju riječi u tekstu.

Uz Bilajca i Drekovića nagradu za najbolji audio/videoprilog dobila je Aida Osmančević, novinarka Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHT), za priču „Deponija ‘Uborak’ ostaje gdje je i bila još najmanja pet godina“.

Novinarska nagrada „Eko novinar/ka“ dodjeljuje se u tri kategorije o temi zaštite okoliša: za najbolji medijski tekst, najbolji audio/videoprilog i najbolju fotografiju. Na konkurs je stiglo više od 70 prijava u svim kategorijama.

Nagrade su dodijeljene 5. augusta 2022. godine u Sarajevu u organizaciji CPCD.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN