Novinari CIN-a dobili dvije nagrade

Novinari CIN-a dobili su drugu i treću nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini u 2014. godini.

Novinarka CIN-a Mirjana Popović dobila je drugu a novinari Aladin Abdagić i Mubarek Asani treću nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini u 2014. godini.

Mirjana Popović nagrađena je za tekst „Naknada za smještaj u vlastitom stanu“, u kojem su obrađeni slučajevi zloupotrebe ministarskih povlastica na plaćeni smještaj.

Naknada za smještaj u vlastitom stanu
Za smještaj i troškove života 13 ministara izdvojeno je oko 226.000 KM iz federalnog budžeta. Niko ne provjerava jesu li troškovi opravdani, pa se zbog toga dešavaju i zloupotrebe tih privilegija.

Abdagić i Asani zajedno su uradili video-priču „Policajci i(li) kriminalci“, u kojoj su istražili umiješanost šefa policije Unsko-sanskog kantona i drugih službenika u organizirani kriminal.

Prvu nagradu osvojili su novinari magazina „Žurnal“ Branka Mrkić-Radević i Dalibor Tanić za dokumentarac o zloupotrebi sredstava za povratak izbjeglica.

Nagrade su danas u Sarajevu dodijelili zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Davidi i direktor Media Centra Boro Kontić.

Na ovogodišnji poziv, koji je u BiH bio otvoren od 24. marta do 23. aprila ove godine, prijavljeno je 49 priča o zloupotrebi vlasti i kršenja temeljnih prava, korupcije i organiziranog kriminala objavljenih na TV, radio, štampanim i online medijima u BiH u 2014. godini.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo će se dodjeljivati u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU – Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj za istraživačke priče objavljene i u 2015. i 2016. godini.

Regionalni nagradni program EU za istraživačko novinarstvo na zapadnom Balkanu i Turskoj je osnovala Generalna direkcija Evropske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju s ciljem promicanja izvanrednih rezultata istraživačkih novinara i povećanja vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u regionu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Još dvije presude u korist CIN-a

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije presude protiv federalnih ministarstava zbog nepoštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ovo su 13. i 14. presuda u CIN-ovoj borbi za javne podatke, transparentnost i odgovornost institucija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN