Novinari CIN-a i CINS-a dobitnici nagrade u Srbiji

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) Jasna Fetahović i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dragana Pećo i Dino Jahić dobitnici su godišnje nagrade za najbolju istraživačku priču u kategoriji online novinarstva u Srbiji.

Nagradu su dodijelili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD-a u Beogradu povodom Svjetskog dana slobode medija.

Novinari su nagrađeni za istraživanje u kojem je otkriveno da su pojedinci i firme iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije kupovali nagrade Evropske poslovne skupštine iz Oxforda i za njih plaćali po nekoliko hiljada eura. Na ovaj način je do lažnog priznanja za svoj rad došao i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i tadašnji generalni direktor Faris Gavrankapetanović, te nekoliko privatnih univerziteta u BiH. U Srbiji je tu nagradu kupio Grad Beograd i njegov tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.

Nagrada za najbolji prilog objavljen u elektronskim medija pripala je Vesni Radojević i Anđeli Milivojević iz TV Mreže i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) za prilog o hiljadama prevarenih građana koji još čekaju stanove u Filmskom gradu u Beogradu.

Dobitnici u kategoriji štampanih medija su Aleksandar Đorđević i Slobodan Georgijev iz mreže BIRN Srbija za tekst o promjenama na marketinškom tržištu nakon 2012. godine.

Američki ambasador u Srbiji Michael Kirby je prilikom uručenja nagrade rekao da je uloga novinara da budu nezavisni i radoznali, „kako bi uzburkali ustajale vode.“

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović je rekao da svi radovi zaslužuju nagradu zbog hrabrosti i umijeća novinara da se suoče sa najvećim problemima društva te da je istraživačko novinarstvo pouzdan pokazatelj stepena njegove demokratičnosti.

Ove godine se za nagradu prijavilo 39 novinara sa više od 50 tekstova i priloga, a o najboljima je odlučio žiri u čijem su sastavu bili novinar i medijski konsultant Saša Leković, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen, novinar redakcije Insajdera Ivan Angelovski i istraživački novinar i odgovorni urednik lista Novi magazin Milorad Ivanović.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN