Novinarki sedam i pol godina zatvora

Novinarka Hatidža Ismailova koja je istraživala poslove porodice azerbejdžanskog predsjednika u pritvoru je od decembra 2014.

Poznata i nagrađivana azerbejdžanska novinarka Hatidža Ismailova nepravosnažno je osuđena na sedam i pol godina zatvora zbog navodne utaje poreza, zloupotrebe ovlasti i nezakonitog poslovanja.

Ismailova, saradnica Radija Slobodna Evropa i mreže istraživačkih novinara OCCRP, u pritvoru je od decembra prošle godine, a prethodno je od strane bivšeg kolege bila optužena i za poticanje na samoubistvo, ali ju je sud oslobodio te optužbe.

Tokom iznošenja završnih riječi u ponedjeljak, Ismailova je nekoliko puta prekidana, i to kada bi se doticala korupcije, imovine i poslovanja predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i njegove porodice.

Ponovila je da su sve optužbe protiv nje politički motivisane i da je stvarni razlog progona njen istraživački rad, javlja Slobodna Evropa.

Međunarodne organizacije, kao što su Amnesty International i Helsinški komitet za ljudska prava, više puta su istakle političku motiviranost procesa. Predstavnicima organizacija i stranih ambasada nije bio dozvoljen ulazak u sudnicu tokom cijelog procesa.

OCCRP je nastavio raditi na istraživanjima koja je Ismailova vodila prije odlaska u pritvor, što je rezultiralo posebnom stranicom o imovini, poslovima i vezama ključnih ljudi azerbejdžanske vlasti.

Prema podacima međunarodnih organizacija za ljudska prava, najmanje 80 novinara i aktivista je trenutno u zatvorima u ovoj naftom i gasom bogatoj zemlji.

U znak podrške i solidarnosti, posjetioci CIN-ove stranice, uz obavještenje na simboličnoj crnoj podlozi, mogu otvoriti ciklus istraživačkih priča o poslovima porodice azerbejdžanskog predsjednika.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN