Novinarki sedam i pol godina zatvora

Novinarka Hatidža Ismailova koja je istraživala poslove porodice azerbejdžanskog predsjednika u pritvoru je od decembra 2014.

Poznata i nagrađivana azerbejdžanska novinarka Hatidža Ismailova nepravosnažno je osuđena na sedam i pol godina zatvora zbog navodne utaje poreza, zloupotrebe ovlasti i nezakonitog poslovanja.

Ismailova, saradnica Radija Slobodna Evropa i mreže istraživačkih novinara OCCRP, u pritvoru je od decembra prošle godine, a prethodno je od strane bivšeg kolege bila optužena i za poticanje na samoubistvo, ali ju je sud oslobodio te optužbe.

Tokom iznošenja završnih riječi u ponedjeljak, Ismailova je nekoliko puta prekidana, i to kada bi se doticala korupcije, imovine i poslovanja predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i njegove porodice.

Ponovila je da su sve optužbe protiv nje politički motivisane i da je stvarni razlog progona njen istraživački rad, javlja Slobodna Evropa.

Međunarodne organizacije, kao što su Amnesty International i Helsinški komitet za ljudska prava, više puta su istakle političku motiviranost procesa. Predstavnicima organizacija i stranih ambasada nije bio dozvoljen ulazak u sudnicu tokom cijelog procesa.

OCCRP je nastavio raditi na istraživanjima koja je Ismailova vodila prije odlaska u pritvor, što je rezultiralo posebnom stranicom o imovini, poslovima i vezama ključnih ljudi azerbejdžanske vlasti.

Prema podacima međunarodnih organizacija za ljudska prava, najmanje 80 novinara i aktivista je trenutno u zatvorima u ovoj naftom i gasom bogatoj zemlji.

U znak podrške i solidarnosti, posjetioci CIN-ove stranice, uz obavještenje na simboličnoj crnoj podlozi, mogu otvoriti ciklus istraživačkih priča o poslovima porodice azerbejdžanskog predsjednika.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN