Search
Close this search box.

Novo suđenje bivšem komesaru Brkiću

Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je ukinulo prvostepenu presudu bivšem komesaru policije Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću i ostalima.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) ukinulo je djelimično prvostepenu presudu kojom je Ramo Brkić, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona (USK), bio osuđen na deset godina zatvora za organizovani kriminal, proizvodnju i prodaju droge te zloupotrebu položaja. Sudski postupak za navedena krivična će biti ponovljen, jer su tokom prvostepenog postupka pred Sudom BiH povrijeđene odredbe krivičnog postupka.

Bivšem policijskom komesaru 11 godina zatvora
Bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona pravosnažno osuđen za korupciju i trgovinu drogom.

Međutim, potvrđen je jedan dio presude, prema kojem je Brkić osuđen na godinu dana zatvora za nezakonito zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a. Pored zatvorske kazne, odlučeno je da će mu biti oduzeto 2.500 KM koje je stekao činjenjem ovog krivičnog djela. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme od skoro sedam mjeseci koje je proveo u pritvoru. Dokazano je da je Brkić najmanje od jednog kandidata koji se prijavio na konkurs za policijskog službenika uzeo novac zauzvrat mu dajući pitanja koja će biti na testu.

Apelaciono vijeće naložilo je ponavljanje postupka i za Senada Šabića i Satka Kekića, koji su prvostepeno osuđeni na zatvorske kazne od deset odnosno pet godina za proizvodnju i prodaju droge i davanje dara.

Kao razloge ukidanja većeg dijela prvostepene presude, Apelaciono vijeće ističe povrede odredaba krivičnog postupka. Odluka je donesena nakon žalbi advokata osuđenih, a u ponovljenom postupku biće izvedeni isti i po potrebi novi dokazi.

U prvostepenoj presudi za proizvodnju i prodaju droge nije precizirano o kojoj se drogi radi. Naime, u pojedinim dijelovima presude droga je nazivana „canabis sattiva“, u drugim „marihuana“, „modifikovana canabis sattiva“ ili „skank“. Stoga, navodi se u drugostepenoj presudi, nije bilo jasno da li se radi o visokokvalitetnoj opojnoj drogi ili o industrijskoj biljci „canabis sattiva“, čiji je uzgoj dozvoljen pod određenim zakonskim uslovima.

Vijeće u obrazloženju navodi da nedosljedan opis droge ima negativan utjecaj na razumljivost presude, koja mora biti jasna i konzistentna.

Apelaciono vijeće raspravljalo je o ovom predmetu u julu ove godine, a presuda je dostavljena tužiteljstvu i odbrani krajem oktobra.

U Tužilaštvu BiH nisu htjeli komentarisati odluku Apelacionog vijeća, ali su kazali su da su spremni za nastavak procesa.

Asim Crnalić, branilac Brkića i Šabića, za CIN je rekao da je presuda ukinuta, između ostalog, i zbog toga „jer nema dovoljno razloga iz kojih bi se moglo zaključiti da su Brkić i Šabić organizirali bilo kakvu grupu za proizvodnju i prodaju droge“.

Brkić, Šabić i Kekić osuđeni su nepravosnažno krajem 2013. godine, nakon jednoipogodišnjeg procesa.

Postupak je pokrenut nakon policijske akcije “Kastel”, koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provela u decembru 2010. godine. Inspektori su nakon višemjesečne istrage uhapsili 41 osobu, među kojima su policijski funkcioneri i osobe iz političkog života USK-a.

Pored Brkića, Šabića i Kekića, Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu optužilo još 20 osoba, od čega je dvanaestero optuženih priznalo krivicu te ih je Sud BiH osudio na zatvorske ili uvjetne kazne, dok je sedam osoba oslobodio. Suđenje jednoj osobi prebačeno je na Kantonalni sud u Bihaću.

CIN je početkom januara ove godine objavio dokumentarni film „Policajci i(li) kriminalci“ u kojem je obradio cijeli ovaj slučaj, uz izjave svjedoka, Rame Brkića i drugih optuženih. Za ovaj film novinari CIN-a dobili su nagradu mreže ACCOUNT za istraživačko novinarstvo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN