Search
Close this search box.

Bivšem policijskom komesaru 11 godina zatvora

Bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona pravosnažno osuđen za korupciju i trgovinu drogom.

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ramo Brkić pravosnažno je osuđen na jedanaest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te proizvodnje i trgovine drogom.

U obnovljenom postupku Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) uz Brkića je osudilo i Senada Šabića na deset a Satka Kekića na pet godina zatvora.

Brkić je osuđen da je 2010. godine kao policijski komesar stupio u kontakt sa Senadom Šabićem i drugim osobama uključenim u proizvodnju droge na području kantona te dogovorio da se nastave baviti „poslom“.

Šabić je sa grupom ljudi nakon toga počeo uzgoj marihuane na više mjesta u Unsko-sanskom kantonu, a Brkić je od njih dobivao novac jer im je omogućio zaštitu javljajući im o dolasku policije.

Sud je utvrdio i da je Šabić bivšem komesaru platio da suspenduje četvoricu policajaca protiv kojih je podnio krivične prijave. Iako su policajci oslobođeni, Brkić ih je ipak suspendovao pod krinkom ovlaštenja vršenja dužnosti, utvrdilo je Vijeće.

Brkić je ranijom presudom pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja, a danas mu je izrečena jedinstvena kazna od 11 godina zatvora. Njemu će biti oduzeto 40.000 eura i 15.000 KM koje je stekao činjenjem krivičnih djela, dok se na presudu ne može žaliti.

U kazne zatvora osuđenima će biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru. Šabić nije došao na izricanje presude, jer se, kazao je njegov advokat Vlado Adamović, nije osjećao dobro.

Prvostepenom presudom, u prvom postupku, krajem 2013. Brkić, Šabić i Kekić osuđeni su na iste kazne. Nakon žalbi Tužilaštva i odbrana, Žalbeno vijeće Suda BiH ukinulo je veći dio presude i odredilo da se suđenje obnovi.

Novo suđenje bivšem komesaru Brkiću
Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je ukinulo prvostepenu presudu bivšem komesaru policije Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću i ostalima.

Obnovljeno suđenje je prekinuto u februaru ove godine kada su Brkić i Šabić uhapšeni zajedno sa sutkinjom Azrom Miletić, zbog sumnje da su joj obećali novac kako bi uticali na drugostepenu presudu. Nakon toga obnovljeno suđenje Brkiću, Šabiću i Kekiću je počelo pred izmjenjenim Vijećem.

Sutkinja Miletić, Šabić i Brkić trenutno čekaju početak suđenja za prmanje i davanje mita pred Sudom BiH.

Sutkinja Miletić i bivši komesar Brkić se izjasnili da nisu krivi
Sutkinja Suda BiH, bivši policijski komesara Unsko-sanskog kantona i Senad Šabić optuženi su za primanje i davanja mita u toku sudskog procesa.

Brkić, Šabić i Kekić su uhapšeni u policijskoj akciji „Kastel“ zajedno sa još 38 osumnjičenih. U januaru 2012. Tužilaštvo BiH je optužilo 23 osobe zbog organizovanog kriminala, proizvodnje i prometa opojnim drogama, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, protuzakonitog posredovanja, ovjere neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi, te krivotvorenje isprava.

Tokom istrage i suđenja 12 ih je priznalo krivicu, a sedmero je oslobođeno optužbi. Jedan predmet prebaćen je Kantonalnom sudu u Bihaću.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pratio je policijsku akciju od samog početka kao i sudski spor koji se vodio pred državnim sudom te o tome napravio dokumentarni film.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN