Search
Close this search box.

Sutkinja Miletić i bivši komesar Brkić se izjasnili da nisu krivi

Sutkinja Suda BiH, bivši policijski komesara Unsko-sanskog kantona i Senad Šabić optuženi su za primanje i davanja mita u toku sudskog procesa.

Sutkinja Suda BiH Azra Miletić, bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić i Senad Šabić izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi za primanje odnosno davanje mita u toku sudskog procesa.

Ramo Brkić i sutkinja Azra Miletić uhapšeni zbog mita
Sutkinja Suda BiH Azra Miletić te Ramo Brkić i Senad Šabić uhapšeni su zbog sumnje u uzimanje odnosno davanje mita.

Sud BiH je Brkića krajem 2013. godine nepravosnažno osudio na jedanaest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i organizovanog kriminala te proizvodnje i prodaje droge. Šabić je u istom procesu osuđen na deset godina zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge, te davanje mita.

Bivšem policijskom komesaru 11 godina zatvora
Bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona pravosnažno osuđen za korupciju i trgovinu drogom.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo im je djelimično presudu u oktobru 2014., te naložilo ponovno suđenje. Tužilaštvo BiH je u junu ove godine podiglo optužnicu tereteći Šabića i Brkića da su podmitili sutkinju Miletić.

Novo suđenje bivšem komesaru Brkiću
Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je ukinulo prvostepenu presudu bivšem komesaru policije Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću i ostalima.

Prema navodima iz optužnice Brkić i Šabić su sutkinji Miletić dali dio prethodno obećanog novca, kako bi ih ona, postupajući po žalbi oslobodila krivice ili im umanjila kaznu.

Tužilaštvo BiH je u akciji „Kastel“ krajem 2010. godine uhapsilo na području Unsko-sanskog kantona veliki broj policajaca i drugih javnih djelatnika.

Dvije godine poslije podignuta je optužnica protiv Brkića i još 22 osobe. Optuženi su za organizovani kriminal, trgovinu opojnim drogama, zloupotrebu položaja i primanje mita.

Dvanaestoro optuženih priznalo je krivicu i osuđeni su na zatvorske ili uvjetne kazne. Sedam osoba je oslobođeno a jedan je slučaj prebačen Kantonalnom sudu u Bihaću.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pratio je policijsku akciju od samog početka kao i sudski spor koji se vodio pred državnim sudom te o tome napravio dokumentarni film.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.