Search
Close this search box.

Uhapšen Ramo Brkić, bivši komesar Policije USK

Ramo Brkić, bivši komesar Policije USK-a, uhapšen je u Sloveniji nakon trogodišnjeg skrivanja od policijskih agencija. On je bio u bijegu nakon što ga je Sud BiH osudio na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i trgovine drogom te zloupotrebe položaja i korupcije.
 

Bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona (USK) uhapšen je u Sloveniji, potvrdili su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine (BiH).

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra, dodao je da se Brkić trenutno nalazi u Sloveniji u pritvoru i da su o njegovom hapšenju obaviješteni pravosudni organi BiH. Sladoje je u odgovoru dodao da će po zahtjevu pravosudnih organa ministar pravde BiH podnijeti molbu Sloveniji za izručenje Brkića.

Brkića je Sud BiH u novembru 2015. godine pravosnažno osudio na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja te proizvodnje i trgovine drogom. Uoči početka izdržavanja kazne pobjegao je iz BiH i nalazi se na potjernici Interpola.

Sud BiH je uz Brkića osudio i Senada Šabića na 10 te Satka Kekića na pet godina zatvora. Naime, Brkić je kao policijski komesar stupio u kontakt sa Šabićem, Kekićem i drugim osobama uključenim u proizvodnju droge na području kantona te dogovarao da se nastave baviti „poslom“.

Šabić je sa grupom ljudi nakon toga počeo uzgajati marihuanu na više mjesta u USK-u, a Brkić je od njih dobivao novac jer im je omogućio zaštitu, javljajući im o dolasku policije.

Sud je utvrdio i da je Šabić bivšem komesaru platio za suspenziju četverice policajaca protiv kojih je podnio krivične prijave. Iako su policajci oslobođeni, Brkić ih je, ipak, suspendovao pod krinkom ovlaštenja vršenja dužnosti.

Bivšem policijskom komesaru 11 godina zatvora
Bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona pravosnažno osuđen za korupciju i trgovinu drogom.

Prije izricanja drugostepene presude Brkić i Šabić su uhapšeni, braneći se sa slobode zajedno sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, zbog sumnje da su joj obećali novac kako bi ona donijela po njih povoljniju presudu. Nakon toga, obnovljeno suđenje Brkiću, Šabiću i Kekiću je počelo pred izmijenjenim Vijećem.

Miletić je bila predsjedavajuća Žalbenog vijeća Suda BiH pred kojim je Brkiću i Šabiću suđeno za proizvodnju i trgovinu drogom te davanja i primanja dara. Ona je prvostepenom presudom osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Prošle godine Apelaciono vijeće Državnog suda ukinulo je ovu presudu i vođenje daljnjeg postupka je prebačeno na Općinski sud u Sarajevu.

Postupak protiv Brkića i ostalih je pokrenut nakon policijske akcije “Kastel” koju je Državna agencija za istrage i zaštitu provela u decembru 2010. godine. Inspektori su nakon višemjesečne istrage uhapsili 41 osobu, među kojima su policijski funkcioneri i osobe iz političkog života USK-a.

Tokom istrage i suđenja 12 ih je priznalo krivicu, a sedmero je oslobođeno optužbi. Jedan predmet je prebačen na Kantonalni sud u Bihaću.

CIN je pratio policijsku akciju od samog početka kao i sudski spor koji je vođen pred Državnim sudom te o tome napravio dokumentarni film „Policajci i(li) kriminalci“. U njemu su objavljeni dokumenti i svjedočenja u vezi sa trgovinom droge te posredovanjem u zapošljavanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a. Za ovaj film novinari CIN-a su dobili dvije nagrade – od mreže ACCOUNT i Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH.

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.