Novo suđenje direktorici Robota

Sud BiH je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Saima Hodžić, direktorica Robot Commercea, osuđena za utaju poreza.

Sud BiH je uvažio žalbu odbrane i odredio ponovno suđenje Saimi Hodžić, direktorici sarajevske firme Robot Commerce, koje će biti održano pred Apelacionim vijećem.

Hodžić je u januaru 2013. godine uvjetno osuđena na kaznu zatvora od jedne godine, koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počini drugo krivično djelo, te novčanu kaznu od 10.000 KM.

Uz nju su za utaju poreza osuđeni i: Željko Kovač na 10 mjeseci zatvora, Mladen Kovač na dvije godine zatvora i Gordana Pezer na uvjetnu kaznu od jedne godine zatvora. Njima će, također, biti obnovljeno suđenje, dok je Josip Grmača, direktor firme Grmmi iz Posušja, osuđen na tri godine zatvora zbog pranja novca i njegova je presuda potvrđena.

Svima je Sud BiH izrekao i novčanu kaznu od po 10.000 KM.

Saima Hodžić je prvostepenom presudom proglašena krivom za utaju 12.900 KM poreza u novembru 2005. godine, kroz fiktivno poslovanje sa firmom Grmmi iz Posušja.

U presudi je navedeno da je Hodžić sačinila fiktivne račune i otpremnice u vrijednosti od 64.664 KM za robu koju je, navodno, isporučila firmi Grmmi, iako stvarnog prometa robe nije bilo. Firma iz Posušja je Saimi Hodžić dala narudžbenice i izjave da roba služi za dalju prodaju, čime je Robot Commerce bio oslobođen plaćanja poreza.

Prema Zakonu o porezu na promet proizvoda i usluga koji je tada bio na snazi, krajnji prodavač je bio dužan platiti ovaj porez.

Ovo je druga optužnica za utaju poreza podignuta protiv Saime Hodžić. Općinski sud u Sarajevu ju je 2009. godine oslobodio krivice za utaju 127.000 KM poreza. Prema istraživanju koje je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva proveo 2012. godine, Robot Commerce je u periodu od 2003. do 2005. godine preko 15 firmi oprao najmanje 2,8 miliona KM.

Prosperitet za utajivače poreza
Iako je na Sudu Bosne i Hercegovine dokazano da su u periodu od 2003. do 2005. godine tri velike trgovačke firme utajile najmanje 1,1 milion KM poreza, one ni do danas nisu kažnjene zbog toga. Osuđeni su perači njihovog novca, a veletrgovci su nastavili da razvijaju posao, neki od njih i uz pomoć vladinih kredita i javnih poslova.

U međuvremenu, Robot je nakon 2005. godine nastavio razvijati svoju trgovačku mrežu. Danas ova firma ima šoping-centre na četiri lokacije u Sarajevu te još desetak u drugim bh. gradovima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN