Novo suđenje Turkovićevoj grupi

Sud BiH je ukinuo prvostepenu presudu Zijadu Turkoviću i četvorici članova njegove grupe, te odredio održavanje ponovnog suđenja.

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe branilaca Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića, Fadila Aljovića i Muamera Zahitovića te 1. augusta ukinulo prvostepenu presudu, kojom su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za trgovinu drogom, ubistva, iznude i pranje novca.

Prema ovoj odluci, novo suđenje bit će održano pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Sud je odbio žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio dio presude kojim su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbe za pomaganje u pljački i iznudi.

Turković je u novembru prošle godine kao vođa kriminalne grupe na 40 godina dugotrajnog zatvora zbog trgovine drogom, pripreme i pokušaja ubistava, četiri ubistva te iznude i pranja novca.

Ista kazna izrečena je i Lakiću, koji je proglašen krivim za pet ubistava, dok je Stjepanović osuđen na 12 godina zatvora za trgovinu drogom i razbojništvo, Aljović na pet godina zatvora zbog učešća u trgovini drogom i pomaganje u ubistvima, a Zahitović na tri godine zatvora zbog pranja novca i iznude.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Turković bio na čelu grupe koja je odgovorna za ubistva Midhata Mekića i njegove trudne djevojke Lucije Salas Cortez, Marija Tolića i Vernera Ajdarija, te pokušaj ubistva Nasera Kelmendija i Anesa Kurbegovića. Turkovićeva grupa je osuđena i zbog pljačke 2,5 miliona KM iz Cargo Centra na sarajevskom aerodromu, te trgovine drogom.

Turković je oslobođen optužbe da je naredio ubistvo Rajka Milovanovića te za pokušaje ubistva Dragana Perišića i Mensura Aljičevića.

Apelaciono vijeće je u ovom dijelu potvrdilo prvostepenu presudu i odbilo žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu.

Tužilaštvo se u aprilu ove godinežalilo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te visine kazni, dok su branioci optuženih tražili ukidanje prvostepene presude i održavanje ponovnog suđenja pred Apelacionim vijećem.

Turković pred Apelacionim vijećem Suda BiH
Tužilaštvo BiH je zatražilo više kazne, dok je odbrana Zijada Turkovića ukazivala na višestruke povrede Zakona o krivičnom postupku.

Turkoviću, Stjepanoviću, Lakiću i Aljoviću je zbog opasnosti od bjekstva i ugrožavanja javnog reda i mira produžen pritvor koji može trajati do okončanja drugostepenog postupka a najduže do aprila 2015. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN