Search
Close this search box.

NTF ne ide u stečaj

Sud je povukao stečajnog upravnika, te ukinuo zabranu raspolaganja imovinom.

Trgovački sud u Dubrovniku je u petak 30. jula 2010. godine odbio prijedlog firme Deltagrip Trading iz Londona za pokretanje stečaja nad NTF-om, koji se nalazi u vlasništvu Vlade FBiH. Sud je povukao stečajnog upravnika, te ukinuo NTF-u zabranu raspolaganja imovinom.

Po nalogu Suda ovlašteni finansijski vještak Ivanka Rrif iz Dubrovnika je obavila vještačenje platežne sposobnosti NTF-a i utvrdila da je ova firmau stanju da izmiruje svoje obaveze. Isti odgovor Sud je dobio i iz OTP Banke u kojoj NTF ima otvorene račune.

Deltagrip je 19. maja ove godine podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka nad NTF-om o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu već izvještavao.

Deltagrip je tada naveo da NTF zbog prezaduženosti nije u stanju da im izmiri dug od oko 2,4 miliona KM. Naime, NTF je od Deltagripa 2006. godine uzeo zajam u visini od 3,5 miliona KM, ali ga nije redovno otplaćivao.

Vlada FBiH je nakon pokretanja stečajnog postupka na račun NFT-a uplatila 3,3 miliona KM što je iskorišteno za vraćanje dijela duga Deltagripu.

Deltagrip je od 2005. do proljeća ove godine skladištio naftu u NTF-u. Ovom je preduzeću pozajmio novac za rekonstrukciju dva od četiri unajmljena skladišta. Prema ocjeni Državnog odvjetništva Hrvatske u Metkoviću i Finansijske policije FBiH, ugovori o najmu skladišta sa Deltagripom sklopljeni su na štetu NTF-a.

U proljeće ove godine novo vodstvo NTF-a je prekinulo ugovor o najmu sa Deltagripom, a Ibrahim Bećirbegović, generalni direktor Terminala Federacije, preduzeća u čijoj nadležnosti je NTF, rekao da je objavljen javni poziv za iznajmljivanje tih skladišta .

‘Očekujemo za nekih sedam-osam dana zaključivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem. Imamo već pet ponuda. Nadamo se i dobroj cijeni i korektnom partneru’, kaže Bećirbegović.

Deltagrip ima pravo da se žali na odluku suda u Dubrovniku, a kako nam je kazao Vedran Perše, pravnik u Deltagripu, ova britanska kompanija je prije mjesec dana pred sudom u Zurichu pokrenula arbitražni postupak za naknadu štete u iznosu od 116 miliona dolara. Također, Deltagrip je pokrenuo tužbu i pred sudom u Zagrebu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.