Search
Close this search box.

Odbjegli Elvis Kelmendi na uslovnoj slobodi

Elvis Kelmendi, kojeg policija traži zbog sumnje da je pokušao ubiti Elvisa Hodžića 9. novembra još uvijek izdržava uslovnu kaznu zatvora po presudi za nasilničko ponašanje iz 2009. godine.

Oni su prema navodima policije pobjegla nakon pucnjave u ovom klubu, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za njima raspisalo potjernicu. Hodžić je smješten u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. U njegovom tijelu je bilo šest metaka. Nakon prijema u bolnicu stavljen je na aparate za održavanje života, no njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu značajno popravilo.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva već je pisao o Elvisu Kelmendiju i njegovoj porodici.

Elvis Kelmendi se, prema izvještaju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2008. godine, nalazi na popisu članova međunarodne zločinačke organizacije kojom rukovodi njegov otac Naser Kelmendi, sarajevski biznismen porijeklom sa Kosova.

Općinski sud u Sarajevu je u junu 2009. godine osudio Elvisa Kelmendija uslovno na godinu zatvora zbog nasilničkog ponašanja. U presudi se navodi da se kazna neće izvršiti ukoliko Elvis u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Prošli mjesec je crnogorska Uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv Elvisa (32) i njegovog brata Liridona (27) Kelmendija. Oni se sumnjiče da su na osnovu lažnih rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo u filijali MUP-a u Kotoru zatražili crnogorska lična dokumenta. Liridon ih nije uspio dobiti, dok su Elvisu izdati lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Napadnuti Hodžić je ranije imao okršaj sa osobama povezanim sa porodicom Kelmendi.

Naime on je dvije godine ranije sudjelovao u revolveraškom obračunu u klubu Inkognito u sarajevskom naselju Grbavica, kada je teško ranjen Fatmir Mujaj, kojeg Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH naziva članom organizacije Kelmendi i ‘vojnikom albanske mafije.’ Iako je za napad na Mujaja bilo osumnjičeno više osoba, Hodžić je svu odgovornost preuzeo na sebe i priznao krivicu, nakon čega je u junu ove godine osuđen na 22 mjeseca zatvora.

Mujaj i Kelmendijevi su u rodbinskim odnosima. Sestra Fatmira Mujaja je supruga mog sina Liridona, kazao je Naser Kelmendi u izjavi datoj Tužilaštvu Kantona Sarajevo 3. septembra 2007. godine.

Elvis Hodžić je tri dana nakon ranjavanja trebao početi izdržavanje zatvorske kazne u Sarajevu zbog pokušaja ubistva Mujaja. Prema navodima Općinskog suda u Sarajevu, on se u zatvor javio još 15. oktobra, ali je vraćen zbog ‘nedostatka smještajnih kapaciteta.’

Sud mu je naložio da se 12. novembra ponovo javi u zatvor.

Zvaničnici Unije Veterana BiH, u čijem vlasništvu se nalazi Club Bad, kazali su novinaru CIN-a da je Elvis Hodžić prije napada sjedio na spratu ovog kluba, te da je oko ponoći ušao Almir Metović, a odmah potom i Elvis Kelmendi.

Pucnjava je počela kada je Hodžić sišao sa sprata, prisjećaju se članovi Unije. Međutim oni kažu da nisu vidjeli ko je na koga pucao.

Protiv Kelmendijevih sarajevska policija je u proteklih pet godina podnijela najmanje 13 prijava, među kojima su i one za ubistvo, pokušaj ubistva, te nasilničko ponašanje. Većina ovih predmeta nije završila na sudu zbog nedostatka dokaza, a u pojedinim slučajevima i promjene iskaza svjedoka optužbe.

SIPA navodi da se uticaj Kelmendijeve organizacije, osim BiH, proteže i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.