Search
Close this search box.

Odlazak šefa Odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH

Godinu dana prije isteka mandata, David Upcher, šef Odjela za organizirani kriminal odlazi sa ove pozicije. Dok zvaničnici suda tvrde da ovaj pravnik, s bogatim iskustvom, odlazi zbog privatnih razloga, on negira svoj odlazak.

Postoje razmimoilaženja u Sudu BiH oko toga da li Amerikanac David Upcher, šef Posebnog odjela za organizovani kriminal u Tužilaštvu BiH odlazi sa ove pozicije, skoro godinu dana prije isteka mandata.

Zvaničnici Suda tvrde da on odlazi, ali Upcher je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva rekao da će ostati do kraja mandata koji ističe u decembru 2007. godine.

‘To su glasine koje neko širi protiv mene, iz meni nepoznatih razloga’, kaže Upcher. ‘Ne vidim razlog da dalje diskutujemo o tome.’

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) ga je na tu poziciju imenovao krajem novembra 2005. godine.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva kaže da Upcher odlazi. Zvaničnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, koja je jedan od donatora Suda, nisu dali nikakvu informaciju o ovome. Iz ureda OHR-a, koji je izvršio imenovanje Upchera, također nisu željeli davati bilo kakve informacije, nego su nas uputili da se obratimo Sudu.

David Swendiman, vršilac dužnosti registrara u Tužilaštvu BiH, kaže da Upcher odlazi iz privatnih razloga i da se vjerovatno neće vraćati.

Admir Katica, glasnogovornik u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), kaže da oni ne znaju ništa o Upcherovom odlasku.

Kako je VSTV zadužen za imenovanje sudija i tužilaca u BiH oni bi među prvima trebali to saznati, kako bi pravovremeno popunili upražnjeno mjesto.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević, u ranijem intervju za CIN, upitan za mišljenje o radu Posebnog odjela i njegovog šefa Upchera, kaže:

‘Ono koliko ja vidim, on radi na razvoju Odjela i mislim da će ovaj Odjel punim plućima profunkcionisati 2008. godine.’

Pod Upcherovim vodstvom Odjel za organizirani kriminal podigao je 20 optužnica, uključujući četiri od strane međunarodnih tužilaca.

Upcher je u BiH stigao 2002. godine, kao ekspert – volonter za program Pravne inicijative za centralnu i istočnu Evropu Američke advokatske komore (ABA), koja je radila na reformi pravnog sistema u BiH.

Te iste godine je napustio poziciju u komori kako bi došao u Disciplinski savjet VSTV-a.

U novembru 2005. godine Upcher postaje zamjenik glavnog tužioca i šef Specijalnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Ranije, tokom karijere, uglavnom je radio kao advokat za američke kompanije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.