Optuženi u slučaju Čage Fahrudina i drugih izjasnili se o krivici

Na Sudu BiH danas je nastavljeno izjašnjavanje o krivici optuženih u slučaju Fahrudina Čage i drugih, započeto 13. augusta tekuće godine. Većina optuženih tvrde da nisu krivi za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca koje im se optužnicom stavlja na teret.

Optužnica tereti preduzeće Čago komerc iz Zenice, Fahrudina Čagu i Smaila Mujčinovića, vlasnika i direktora ovog preduzeća, te još 12 preduzeća koja su trgovala sa Čago komercom i 21 osobu, među kojima su i uposlenici ovih preduzeća.

Optuženi Mladen Marković se nije pojavio na izjašnjavanju o krivici i za njim će biti raspisana potjernica, dok se optuženi Nedžad Galić iz Tuzle brani neuračunljivošću.

Optuženi Galić je priložio papire iz Centra za socijalni rad Tuzla u kojima je navedeno da on nije sposoban za samostalni rad i privređivanje te da je riječ o mentalno retardiranoj osobi koja nije sposobna da uradi krivično djelo za koje ga sud tereti. „Zloupotrebljen sam i prevaren“, rekao je Galić.

Tužilaštvo se izjasnilo da su to nove informacije za njih, dok je sudija Izo Tankić usvojio prijedlog odbrane da se prije suđenja dobije mišljenje liječnika o Galićevoj sposobnosti da prati suđenje i da shvati važnost postupka koji se vodi protiv njega. Galić je bio jedini zaposlenik firme „Ama Prom“, jednog od pravnih lica obuhvaćenih optužnicom.

Optužnica Čagu tereti da je u periodu od 2006. do 2009. godine nabavljao cigarete od Tvornice duhana Rovinj i Fabrike duhana Sarajevo, a zatim ih prodavao bez računa. U poslovnim knjigama, u kojima su vođene lažne fakture naslovljene na 12 preduzeća, netačno je prikazan odobreni rabat i umanjena prodajna cijena cigareta, čime je umanjena i poreska osnovica. Novac zarađen prodajom cigareta skrivan je u internoj blagajni preduzeća.

Na ovaj način budžeti BiH i FBiH su oštećeni za ukupno 3,3 miliona KM. Izbjegnuto je plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 1,6 miliona KM i poreza na dobit u iznosu od 1,7 miliona KM.

Prema navodima iz optužnice, Čago je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila nabavkom i distribucijom cigareta. Ona je bila dobro hijerarhijski organizovana, sa jasno podijeljenim ulogama. U optužnici se navodi da je grupom rukovodio Čago, dok je direktor Mujčinović radio po njegovim uputama.

Ostali optuženi su uposlenici preduzeća. Oni su pravili dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili skrivenu blagajnu te pronalazili pravne osobe na koje se, na osnovu sačinjene dokumentacije o navodnoj prodaji cigareta, prebacivala obaveza plaćanja PDV-a.

Nakon što se jedan dio optuženih izjasnio sredinom augusta, danas su se o krivnji izjasnili: pravno lice „Čago komerc“ iz Zenice, „AD-Nerkomerc“ iz Jelaha, „Ama Prom“ i Nedžad Galić iz Tuzle te Nermin Mujanović i „Belmin Komerc“ iz Živinica.

Objavljeno: 29.8.2012. godine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Bosnalijekov novac od Malte do Rusije

Direktor Nedim Uzunović osumnjičen je da je preko vlastitih offshore kompanija iz „Bosnalijeka“ izvlačio novac kojim je kupovao dionice ove fabrike ili ga dijelio familiji i saradnicima.

NASLOVNA_zemljište_Busovača
Sudsko preknjižavanje prikrilo pranje novca

Nekretnina trgovca dionicama Zijada Blekića iskorištena je, kako se sumnja, za pranje 1,1 miliona KM iz NLB Banke, a šest godina kasnije preknjižena je u travničkoj gruntovnici na nepostojeću firmu.

Cjenkanje za pravdu

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici.

Naplata duga privatne firme nekretninom Vlade RS-a

Vlada RS-a je propustila da se upiše kao vlasnik stana u Bijeljini koji je prije 19 godina mimo zakonske procedure plaćen za dugogodišnju parlamentarku Milicu Marković. Prodajom ove nekretnine poreske institucije bi mogle naplatiti poreski dug privatne firme.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN