Search
Close this search box.

Optuženi u slučaju Čage Fahrudina i drugih izjasnili se o krivici

Na Sudu BiH danas je nastavljeno izjašnjavanje o krivici optuženih u slučaju Fahrudina Čage i drugih, započeto 13. augusta tekuće godine. Većina optuženih tvrde da nisu krivi za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca koje im se optužnicom stavlja na teret.

Optužnica tereti preduzeće Čago komerc iz Zenice, Fahrudina Čagu i Smaila Mujčinovića, vlasnika i direktora ovog preduzeća, te još 12 preduzeća koja su trgovala sa Čago komercom i 21 osobu, među kojima su i uposlenici ovih preduzeća.

Optuženi Mladen Marković se nije pojavio na izjašnjavanju o krivici i za njim će biti raspisana potjernica, dok se optuženi Nedžad Galić iz Tuzle brani neuračunljivošću.

Optuženi Galić je priložio papire iz Centra za socijalni rad Tuzla u kojima je navedeno da on nije sposoban za samostalni rad i privređivanje te da je riječ o mentalno retardiranoj osobi koja nije sposobna da uradi krivično djelo za koje ga sud tereti. „Zloupotrebljen sam i prevaren“, rekao je Galić.

Tužilaštvo se izjasnilo da su to nove informacije za njih, dok je sudija Izo Tankić usvojio prijedlog odbrane da se prije suđenja dobije mišljenje liječnika o Galićevoj sposobnosti da prati suđenje i da shvati važnost postupka koji se vodi protiv njega. Galić je bio jedini zaposlenik firme „Ama Prom“, jednog od pravnih lica obuhvaćenih optužnicom.

Optužnica Čagu tereti da je u periodu od 2006. do 2009. godine nabavljao cigarete od Tvornice duhana Rovinj i Fabrike duhana Sarajevo, a zatim ih prodavao bez računa. U poslovnim knjigama, u kojima su vođene lažne fakture naslovljene na 12 preduzeća, netačno je prikazan odobreni rabat i umanjena prodajna cijena cigareta, čime je umanjena i poreska osnovica. Novac zarađen prodajom cigareta skrivan je u internoj blagajni preduzeća.

Na ovaj način budžeti BiH i FBiH su oštećeni za ukupno 3,3 miliona KM. Izbjegnuto je plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 1,6 miliona KM i poreza na dobit u iznosu od 1,7 miliona KM.

Prema navodima iz optužnice, Čago je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila nabavkom i distribucijom cigareta. Ona je bila dobro hijerarhijski organizovana, sa jasno podijeljenim ulogama. U optužnici se navodi da je grupom rukovodio Čago, dok je direktor Mujčinović radio po njegovim uputama.

Ostali optuženi su uposlenici preduzeća. Oni su pravili dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili skrivenu blagajnu te pronalazili pravne osobe na koje se, na osnovu sačinjene dokumentacije o navodnoj prodaji cigareta, prebacivala obaveza plaćanja PDV-a.

Nakon što se jedan dio optuženih izjasnio sredinom augusta, danas su se o krivnji izjasnili: pravno lice „Čago komerc“ iz Zenice, „AD-Nerkomerc“ iz Jelaha, „Ama Prom“ i Nedžad Galić iz Tuzle te Nermin Mujanović i „Belmin Komerc“ iz Živinica.

Objavljeno: 29.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.