Search
Close this search box.

Optužnica protiv apotekara i ljekara zbog zloupotrebe recepata u USK

Tužilaštvo USK je optužilo apotekare i ljekare da su preko prepravljenih recepata nezakonito naplatili od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK skoro 53.000 KM za lijekove koje nisu izdali pacijentima. O tome je CIN ranije pisao.

Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv vlasnice apoteka iz Bihaća Aide Alagić i još četiri osobe da su preko prepravljenih recepata izvlačili novac iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK.

Prema optužnici, Alagić je tokom 2015. godine organizovala i rukovodila grupom za organizovani kriminal tako što je preko apoteka koje je osnovala ili onih u kojima je imala utjecaj – „Kovačević“, „Europharm“, „Mr. ph. Aida Alagić“ i „Gradska apoteka Bihać“ – uvećavala količinu lijekova koji su izdati pacijentima ili je Zavodu fakturisala druge, uglavnom skuplje lijekove.

Refika Purić, doktorica Doma zdravlja u Velikoj Kladuši, optužena je da je u prazne blankete recepata upisivala određene terapije pacijentima koje nije ordinirala, nakon čega je apotekama fakturisala iznos za lijekove koji su napisani iako ih pacijenti nisu podigli.

Pored njih dvije optužene su i magistrice farmacije Zejna Harbaš iz Bihaća i Maida Mesić iz Cazina te Helma Boškailo, direktorica „Gradske apoteke Bihać“, za prevaru u privrednom poslovanju, krivotvorenje isprave i krivotvorenje službene isprave.

Tužilaštvo USK ih tereti da su na ovaj način omogućile apotekama protupravnu imovinsku korist: „Europharmu“ 39.127 KM, apoteci „Kovačević“ 4.999 KM, „Mr. ph. Aida Alagić“ 4.252 KM te „Gradskoj apoteci Bihać“ 4.380KM.

„Optužnica je rezultat iscrpne istrage Tužilaštva, tijekom koje je saslušano skoro 400 svjedoka, te je sudu predloženo izvođenje preko 6.000 materijalnih dokaza“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva USK.

Istraga Tužilaštva je uslijedila nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prije osam godina otkrio kako su pojedini ljekari i apotekari preko lažnih i prepravljenih recepata izvlačili novac iz ZZOUSK.

Recept za korupciju
Preko lažnih i prepravljenih recepata pojedini ljekari i apotekari izvlače novac iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Novinari CIN-a su pronašli da su bihaćki doktori Mehmed Hukić i Amir Cerić prepisali 212 recepata pacijentima, bez njihovog znanja. Pacijenti nisu ni bili na pregledu niti su preuzeli prepisane lijekove.

Naime, Zavod je 2015. godine formirao Komisiju za kontrolu prepisivanja i izdavanja lijekova koja je metodom slučajnog uzorka analizirala rad ljekara Doma zdravlja „Bihać“ za prvih šest mjeseci te godine. Pregledano je između 100 i 200 kartona pacijenata svakog ljekara.

Analiza ovog izvještaja koju su radili novinari pokazala je da su recepti ljekara Hukića i Cerića najčešće realizovani preko apoteka „Europharm“ i „Kovačević“.

Alagić je tada novinarima rekla da ne priznaje nalaze Komisije jer ugovor između Zavoda i ovih apoteka ne predviđa takvu kontrolu.

Nakon objave priče ovim ljekarima je na mjesec dana oduzeto ovlaštenje za prepisivanje lijekova. Međutim, Hukić i Cerić nisu bili predmet istrage Tužilaštva koja je dovela do ove optužnice.

Također, prema internoj istrazi Doma zdravlja u Cazinu, ljekar ovog doma zdravlja Senad Selimović je za mjesec dana prepisao oko 600 recepata koji su realizovani u samo jednoj apoteci. On je to uradio u aprilu 2013. kada je službeno bio na godišnjem odmoru.

„Dešavalo se u tom mjesecu da je po jednom pacijentu prepisao čak i po 18 pakovanja Loprila“, rekao je tadašnji direktor Doma zdravlja u Cazinu Muris Halkić novinarima CIN-a.

U ranijem razgovoru sa novinarima Selimović je negirao ove optužbe. Rekao je da je recepte držao nepopunjene u svom radnom stolu: „Neko je sigurno imao pristup mom faksimilu (…), neko drugi je napisao te recepte“.

Tužilaštvo USK je krajem 2019. godine obustavilo istragu protiv doktora Selimovića zbog nedostatka dokaza.

Doktori sankcionisani zbog zloupotrebe recepata
Doktorima Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću, Hajrudinu Omeroviću i Refiki Purić-Sarajlija oduzeta ovlaštenja za propisivanje lijekova sa esencijalne liste zbog zloupotrebe recepata.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.