Optužnica za zloupotrebu položaja u Brčkom

Troje službenika Vlade Brčko distrikta optuženo je za zloupotrebu položaja s ciljem pribavljanja imovinske koristi bivšem predsjedniku Skupštine Milanu Tomiću.

Tužilaštvo Brčko distrikta je danas objavilo da je podignuta optužnica protiv Nataše Đudurović, Siniše Jovanovića i Drage Stojića, službenika Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose u Vladi Brčko distrikta. Optužnica ih tereti da su zloupotrijebili svoj položaj, omogućivši raspolaganje građevinskim zemljištem tadašnjem visokopozicioniranom zvaničniku Skupštine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) saznaje da je riječ o Milanu Tomiću, bivšem predsjedniku Skupštine Brčko distrikta koji nema status optuženog u ovom postupku.

Tomić je novinarki CIN-a rekao da je ranije saslušavan kao svjedok te da je kao građanin kupio kuću i htio proširiti dvorište, za što je provedena kompletna procedura.

„Ja nisam ni promil kriv. Smatrao sam i danas smatram da ni službenici nisu. (…) Ja sam žestok borac protiv mita i korupcije“, dodao je.

Prema navodima optužnice, Drago Stojić je u februaru 2009. godine kao viši stručni saradnik u Odjelu za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose Vlade Brčko distrikta izradio i potpisao dva dokumenta koji su u suprotnosti sa pravilima urbanističke struke, a kojim je omogućeno proširenje parcele Milana Tomića i njegove supruge na dio parcele koja je vlasništvo druge osobe.

Sinišu Jovanovića, tadašnjeg šefa Pododjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša, i Natašu Đudurović, bivšu šeficu Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose, Tužilaštvo tereti za ovjeravanje i potpisivanje akata za koje su znali da su u suprotnosti sa urbanističkim planom i pravilima struke.

Ovime je, navedeno je u optužnici, Tomićeva parcela na štetu njegovog komšije proširena za 40 metara kvadratnih.

„Ta imovinska korist je toliko beznačajna, šta se radi sve u okruženju ovdje, da je to pomalo smiješno“, rekao je Tomić.

Osnovni sud Brčko distrikta je potvrdio optužnicu.

Odjel za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose Vlade Brčko distrikta i ranije se dovodio u vezu sa zloupotrebama položaja službenika. U proljeće 2007. godine je supervizor za Brčko Raffi Gregorian smijenio Oliveru Lugonjić, tadašnju šeficu Pododjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu životne sredine, te Ljerku Korjenić i Slađanu Mitrović, službenice Odjela, jer su koristile funkcije za privatne interese.

Među smijenjenim osobama je bio i Ismet Dedejić, tadašnji savjetnik gradonačelnika koji je ranije bio šef Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose.

U 2014. godini Dedejiću je dozvoljeno da može obavljati dužnosti u javnoj instituciji Brčko distrikta pa je on od 2015. godine ponovo šef Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose.

On je za CIN rekao da je Odjel zvanično obaviješten o optužnici te da će u skladu sa Zakonom o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta optuženi biti suspendovani do okončanja postupka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN