Osuđen Dragan Mandić

Bivši ministar unutrašnjih poslova HNK osuđen je na godinu zatvora, zbog zloupotrebe položaja. Deset bivših funkcionera su oslobođeni.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je u prvostepenom postupku oslobodio 10 od 11 bivših funkcionera Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), optuženih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja. Nakon procesa koji je trajao više od tri i po godine, na godinu dana zatvora osuđen je jedino Dragan Mandić, bivši ministar unutrašnjih poslova HNK.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je u junu ove godine objavio tekst o tome kako optužnice protiv vodećih političara padaju na sudovima, te da samo mali broj funkcionera na nižim pozicijama dobije kaznu zatvora. U proteklih pet godina sudovi u BiH su izrekli tek 211 zatvorskih kazni za korupciju.

Mandić je osuđen jer je između 1998. i 2001. godine, kao ministar unutrašnjih poslova HNK, potpisao 12 odluka o doniranju vozila ministarstva svojoj političkoj partiji – Hrvatskoj demokratskoj zajednici, te firmama, nogometnom klubu i privatnim licima, oštetivši budžet HNK za gotovo 100.000 KM. Presudom je naloženo oduzimanje doniranih vozila, odnosno, njihove novčane protuvrijednosti.

Osim Mandića, Tužilaštvo BiH je za zloupotrebu položaja 2007. godine optužilo: bivše premijere HNK – Josipa Merdžu i Miroslava Ćorića, bivše ministre unutrašnjih poslova – Gorana Bilića i Tomislava Martinovića, bivšeg zamjenika ministra Seada Šehića, bivšeg komesara policije Srećka Glibića te još četiri nižerangirana službenika MUP-a HNK. Tužilaštvo je u maju 2011. godine odustalo od optužnice protiv troje od četvero nižerangiranih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova HNK.

Optužnica ih je teretila da su oštetili budžet HNK za blizu 7,8 miliona KM, jer su osiguranje institucija ovog kantona povjerili privatnoj zaštitarskoj firmi Redarstvenik iz Mostara, iako prema Zakonu o unutrašnjim poslovima HNK jedino policija može osiguravati vladine institucije. Redarstveniku je za četiri godine iz budžeta isplaćeno više od 1,3 miliona KM. Također su optuženi za nezakonito poklanjanje vozila MUP-a, nezakonitu kupovinu novih vozila te isplaćivanje plaća osobama koje nisu bile u radnom odnosu u MUP-u HNK.

U saopćenju Suda BiH stoji da su svi oni oslobođeni, jer nije dokazano da su zloupotrijebili položaj. I optužba i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom vijeću Suda.

Kantonalni sud u Mostaru je Mandića i Merdžu već ranije – u septembru 2006. godine – osudio za zloupotrebu službenog položaja na po godinu dana zatvora, o čemu je CIN, također, već pisao. Osuđeni su, jer su sa firmom Redarstvenik sklopili ugovor o osiguranju objekata u kojima su smještene vlada i još neka tijela, za što su iz budžeta HNK izdvojili preko 750.000 KM koje su služile za finansiranje plaća otpuštenih policajaca.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN