Search
Close this search box.

Osuđen skladištar SIPA-e

U presudi Suda BiH se navodi da je Srđan Andrić, skladištar u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u finansijskoj dokumentaciji lažno prikazivao veće izdatke kancelarijskog materijala. Višak materijala koji nije bio isporučen SIPA-i prodavali su službenici firmama dobavljačima, a novac su dijelili sa Andrićem.

Sud Bosne i Hercegovine je danas zbog pronevjere u službi i krivotvorenja službene isprave osudio Srđana Andrića na tri godine te Gorana Gotovca iz Sarajeva na jednu godinu zatvora. Radeći kao skladištar u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Andrić je, prema presudi, od početka 2008. do jula 2009. godine mijenjao podatke u finansijskoj dokumentaciji kako bi prikazao veće izdatke kancelarijskog materijala od stvarnih.

Zapravo, dio robe koja je trebala biti isporučena SIPA-i ostajao je kod dobavljača, preduzeća Alf-Prom iz Istočnog Sarajeva i Exclusiv iz Sarajeva.

Gotovac i Bajro Lelo, službenici u Alf-Promu i Exclusivu, su neisporučene viškove kancelarijskog materijala prodavali, a novac su potom dijelili sa Andrićem.

Lelo je ranije priznao krivicu i osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu i po.

U presudi se navodi da su njih trojica u periodu od godinu i po oštetili budžet za 75.121 KM.

Osim toga, Andrić je u istom periodu sačinio i lažne otpremnice za tri analitičke vage iz skladišta Agencije za Regionalne urede u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu. Vage nisu isporučene, Andrić ih je zadržao, čime je oštetio budžet za više od 3.500 KM.

Prema riječima sudije Biljane Ćuković, ova kazna treba utjecati preventivno na druge, kako se slična krivična djela ne bi ponavljala.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.