Otkaz iz službe za dva carinika zbog uzimanja mita

Optužnica protiv Joldićeve i Đerzića je podignuta sredinom jula ove godine.

Miro Đakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), otpustio je Nehru Joldić (49) iz Tuzle i Mevludina Đerzića (35) iz Živinica, službenike koji su uzeli mito u obliku novca i laptopa. Otkaz je uručen nakon disciplinskog postupka koji je vođen protiv službenika koji su u martu ove godine uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog uzimanja mita od poreskog obveznika.

Kako je danas saopćeno iz UIO-a, Joldić i Đerzić su bili raspoređeni u Sektoru za poreze – Odsjek za reviziju i kontrolu u Regionalnom centru Tuzla. Nakon što su tražili i uzeli mito u obliku novca i laptopa, bili su lišeni slobode i predani u nadležnost Tužilaštva BiH. Direktor UIO-a ih je odmah suspendovao i pokrenuo disciplinske postupke.

Optužnica protiv Joldićeve i Đerzića je podignuta sredinom jula ove godine. Prema informaciji iz Tužilaštva BiH, optuženi su, radeći kao stručni saradnik i viši stručni saradnik za reviziju i kontrolu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Regionalnom centru Tuzla, prilikom kontrole Media Skya od vlasnika tražili dar od 3.000 KM i jedan laptop. Dogovor je bio da oni u zapisnik o kontroli poslovanja firme, na osnovu poreza na dodanu vrijednost, iznos od 26.000 KM umanje na iznos od oko 4.000 KM. Ova firma se, inače, bavi prodajom i servisiranjem računara i računarske opreme te ostalim djelatnostima iz IT branše.

Elvis Mulavdić, direktor Media Skya, fiktivno je pristao na dogovor, prethodno obavijestivši službenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Po Prijedlogu Tužilaštva BiH i Naredbi Suda BiH SIPA je zajedno sa Mulavdićem simulirala davanje potkupnine, gdje je on Joldićevoj predao sumu od 3.000 KM. Ona i kolega su uhapšeni po primitku novca, 16.3.2012. godine.

U saopćenju iz UIO-a se navodi da je Džakula od dolaska na čelo te institucije potpisao više od 200 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika UIO-a za koje postoji osnova sumnje da su učestvovali u određenim nezakonitim radnjama. Pored jedne postojeće, formirane su i tri dodatne disciplinske komisije koje provode disciplinske postupke u svakom pojedinačnom predmetu. Disciplinske komisije UIO-a su do danas za deset službenika izrekle mjeru prestanka radnog odnosa, dva službenika su degradirana na niže radno mjesto, a za 36 službenika je izrečena disciplinska mjera umanjenja plaće u određenom vremenskom periodu. Ostali predmeti su u procesu rješavanja pred disciplinskim komisijama UIO-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

Carina_ilustracija
Keš curi kroz šuplje bh. granice

Putnici su pred očima carinika za tri godine ilegalno iznijeli najmanje 37,6 miliona maraka iz BiH u susjedne zemlje. Nadležni ne znaju ni da je novac otišao niti odakle je došao jer se njegovo porijeklo ne provjerava ni u slučajevima legalnog prenošenja.

Kafa carinicima umjesto milioni državi
Kafa carinicima umjesto milioni državi

Uvoznici tekstila plaćaju višestruko niže carine i poreze jer špeditere i carinike podmićuju sa 2.500 maraka po kamionu robe. Bosna i Hercegovina ovim gubi desetine miliona maraka godišnje.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN