Otkaz iz službe za dva carinika zbog uzimanja mita

Optužnica protiv Joldićeve i Đerzića je podignuta sredinom jula ove godine.

Miro Đakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), otpustio je Nehru Joldić (49) iz Tuzle i Mevludina Đerzića (35) iz Živinica, službenike koji su uzeli mito u obliku novca i laptopa. Otkaz je uručen nakon disciplinskog postupka koji je vođen protiv službenika koji su u martu ove godine uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog uzimanja mita od poreskog obveznika.

Kako je danas saopćeno iz UIO-a, Joldić i Đerzić su bili raspoređeni u Sektoru za poreze – Odsjek za reviziju i kontrolu u Regionalnom centru Tuzla. Nakon što su tražili i uzeli mito u obliku novca i laptopa, bili su lišeni slobode i predani u nadležnost Tužilaštva BiH. Direktor UIO-a ih je odmah suspendovao i pokrenuo disciplinske postupke.

Optužnica protiv Joldićeve i Đerzića je podignuta sredinom jula ove godine. Prema informaciji iz Tužilaštva BiH, optuženi su, radeći kao stručni saradnik i viši stručni saradnik za reviziju i kontrolu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Regionalnom centru Tuzla, prilikom kontrole Media Skya od vlasnika tražili dar od 3.000 KM i jedan laptop. Dogovor je bio da oni u zapisnik o kontroli poslovanja firme, na osnovu poreza na dodanu vrijednost, iznos od 26.000 KM umanje na iznos od oko 4.000 KM. Ova firma se, inače, bavi prodajom i servisiranjem računara i računarske opreme te ostalim djelatnostima iz IT branše.

Elvis Mulavdić, direktor Media Skya, fiktivno je pristao na dogovor, prethodno obavijestivši službenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Po Prijedlogu Tužilaštva BiH i Naredbi Suda BiH SIPA je zajedno sa Mulavdićem simulirala davanje potkupnine, gdje je on Joldićevoj predao sumu od 3.000 KM. Ona i kolega su uhapšeni po primitku novca, 16.3.2012. godine.

U saopćenju iz UIO-a se navodi da je Džakula od dolaska na čelo te institucije potpisao više od 200 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika UIO-a za koje postoji osnova sumnje da su učestvovali u određenim nezakonitim radnjama. Pored jedne postojeće, formirane su i tri dodatne disciplinske komisije koje provode disciplinske postupke u svakom pojedinačnom predmetu. Disciplinske komisije UIO-a su do danas za deset službenika izrekle mjeru prestanka radnog odnosa, dva službenika su degradirana na niže radno mjesto, a za 36 službenika je izrečena disciplinska mjera umanjenja plaće u određenom vremenskom periodu. Ostali predmeti su u procesu rješavanja pred disciplinskim komisijama UIO-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN