Otvorena prva vjetroelektrana u BiH

Prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini (BiH) na brdu Mesihovina kod Tomislavgrada je puštena u pogon osam godina nakon najavljenog početka izgradnje.

Vjetroelektranu čine 22 vjetrenjače, a njeni generatori davat će nešto više od 165 GWh struje godišnje, što je desetina električne energije koju proizvede njen vlasnik – „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ (EPHZHB) iz Mostara.

Ovaj projekt je koštao oko 82 miliona eura. Najveći dio novca obezbijeđen je kreditom Njemačke razvojne (KfW) banke sa kojom je EPHZHB potpisao kreditni ugovor 2010. godine na oko 72 miliona eura. Uz to, Banka je dala milion eura nepovratnih sredstava dok je ostatak obezbijedio EPHZHB.

Prema ugovoru sa Bankom, EPHZHB je do kraja 2013. godine trebao početi proizvoditi struju na Mesihovini i otplaćivati kredit. Međutim, zbog problema sa javnim nabavkama, uz odobrenje Banke, početak otplate je prolongiran za kraj 2015. godine.

Konačno, realizacija je počela 2016. godine kada su EPHZHB i konzorcij „Siemens Wind Power“ A/S Danska i „Siemens Wind Power“ d.o.o. Hrvatska potpisali ugovor o nabavci, isporuci i izgradnji 22 vjetroturbine, vrijedne oko 72 miliona eura.

Projekt je predstavljen javnosti 2006. godine. EPHZHB je tri godine kasnije potpisao koncesioni ugovor sa Vladom Kantona 10 za korištenje zemljišta na kojem je podignut vjetropark. Početak izgradnje je prije osam godina najavila tadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH, položivši kamen temeljac na vjetrovitoj uzvisni iznad Duvanjskog polja. Nakon dolaska nove uprave u EPHZHB, koju su predvodili kadrovi hrvatskih opozicionih stranaka, kamen temeljac je porušen, a realizacija projekta je usporena.

Megavati iz vjetrenjača
Iako investitori u BiH godinama najavljuju izgradnju nekoliko desetina vjetroelektrana, još nijedna nije podignuta
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Poticaj za dugovanja i prevare

Tihomir Brajković je vlasnik tri male hidroelektrane u Bosni i Hercegovini i planira ih sagraditi još šest. On je osuđen za utaju poreza, ali je dobio dozvolu za korištenje prirodnog bogatstva i milionske poticaje za proizvodnju struje.

Greške plaćene milionima maraka

Zbog pogrešnih odluka državnog Ureda za razmatranje žalbi, institucijama i javnim preduzećima naloženo je da isplate najmanje šest miliona KM privatnim firmama.

Gocijeva imperija

Fočak Gordan Pavlović Goci je u mladosti osuđen za krivotvorenje brojeva na motoru vozila, a danas je vlasnik rudnika uglja, građevinske i trgovačke firme, hotela i desetina poslovnih prostora i zgrada.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN